Volledig scherm
© ANP

Maasdriel vecht niet langer tegen windmolens

De gemeente Maasdriel staakt het verzet tegen de komst van drie windturbines langs de A2 bij Zaltbommel. 

Brigit Groeneveld

Zaltbommel

Hoewel nog steeds faliekant tegen, gaat de gemeente Maasdriel niet in beroep tegen het besluit van de provincie Gelderland om drie grote windmolens tussen A2 en spoor bij Zaltbommel toe te staan. Reden: Maasdriel acht zich kansloos. 

Nu het provinciale bestemmingsplan is vastgesteld, rest tegenstanders nog maar één mogelijkheid: de gang naar de Raad van State in Den Haag, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Dat de gemeente Maasdriel de komst van de windmolens niet zitten, is algemeen bekend. Vindt ze niet passen in het kleinschalige landschap en meent dat het plan in strijd is met goede ruimtelijke ordening. De locatie van de geplande molens ligt op een steenworp afstand van de gemeentegrens met Maasdriel. 

Betreuren

Eerder in de procedure maakte Maasdriel bij de provincie inhoudelijk bezwaar. Dat was tevergeefs. Omdat de Raad van State vooral de gevolgde procedure toetst en er niet is om de inhoudelijke discussie over te doen, heeft het volgens het Maasdrielse college geen zin meer om in de pen te klimmen. Wethouder Peter de Vries laat wel nog een laatste keer weten het besluit van de provincie te betreuren. 

Maar Maasdriel is niet de enige die tegen de komst van de windmolens is. Nog dertien anderen hebben eerder dit jaar bezwaar gemaakt bij de provincie Gelderland. Hoeveel van hen wel tot het einde doorvechten en in beroep gaan bij de Raad van State, is nog niet bekend.