Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Man (50) zonder geldig rijbewijs begaat serie van verkeersfouten in Kerkdriel

KERKDRIEL - Een 50-jarige man is zaterdagmiddag zijn rijbewijs, dat toch al verlopen was, kwijtgeraakt na een serie verkeersovertredingen in Kerkdriel. Een deel hiervan beging hij terwijl hij wist dat de politie achter hem reed: zij begeleidden hem op dat moment naar zijn woning.

Dat meldt de politie, die vanwege de staking voor een betere CAO nog mild is geweest voor de man. Voor tweemaal geen voorrang verlenen, het niet kunnen tonen van een rijbewijs, 55 per uur rijden in een 30 km/h-zone en bumperkleven kreeg hij slechts een waarschuwing.

De bestuurder werd aangesproken nadat hij eerst een oudere dame bijna van haar fiets reed en daarna bijna een motorrijder aanreed. Hij kon geen rijbewijs laten zien, en zei dat die thuis lag. In de politiesystemen stond echter dat het rijbewijs al vijf jaar was verlopen. De bestuurder beweerde dat dat niet klopte.

Papieren rijbewijs

Ter controle reden de agenten mee naar het huis van de automobilist. Tijdens dat ritje reed hij op een snelheid van 50 km/h al bumperklevend achter een bestelbus. ,,U kunt wel raden wat de gevolgen zijn als de bestuurder van de bus ineens moet remmen", aldus de politie. Vervolgens reed de man, met de ogen van de agenten in zijn rug, nog met 55 door een 30 km/h-gebied.

Toen de man eenmaal thuis een papieren rijbewijs overhandigde, in plaats van het plastic exemplaar dat al meer dan tien jaar wordt gebruikt, gaf hij pas toe. Hij was vergeten om zijn vijf jaar lang verlopen rijbewijs te verlengen.

De Officier van Justitie buigt zich over de hoogte van de boete. Het CBR bekijkt of de man nog geschikt is voor een rijbewijs.