Volledig scherm
© Thinkstock

Meer afstand tussen nieuwbouw Voorstraat en fruitteler in Velddriel nodig

DEN HAAG/VELDDRIEL – De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor twee nieuwe woningen aan de Voorstraat in Velddriel vernietigd.

De Raad is het eens met twee fruittelers die de woningen verder van hun kweekpercelen en boomgaard af willen hebben. De Raad van State stelt woensdag in een definitieve uitspraak vast dat er tussen fruitkweekpercelen en woningen meestal tussen de 35 en 50 meter afstand moet zitten. Dat is nodig om te voorkomen dat tijdens het spuiten met bestrijdingsmiddelen teveel giffen in de naburige woningen of op de tuintafel terecht komen.

Afstanden
In dit geval is de gemeente Maasdriel van verkeerde afstanden uitgegaan. Zij heeft alleen de afstand tussen de nieuwe woningen en de bestaande boomgaard van bessen- en perenteler Roland van Doremaele gemeten. Maar de percelen Van Doremaele liggen veel dichter bij de nieuwbouwlocaties. Hoewel daar nu geen fruitbomen of bessenstruiken staan, mag hij ze daar in principe wel neerzetten. En dan zit er nog maar dertien meter tussen de struiken en voortuin van de dichtstbijzijnde woning.

Aanpassen
De gemeente zal het plan zo moeten aanpassen dat er meer ruimte tussen tuin en woning en de percelen van de bessen- en perenteler komt. Verder moet de gemeente in de verplicht aan te leggen groenstrook tussen de woningen en de fruitteeltbedrijven een verbod op het planten van meidoorn opnemen. Immers, meidoorn is een belangrijke drager van de ziekte perenvuur. Die ziekte is funest voor een perenteler.

Zaltbommel e.o.