Volledig scherm
Het gebied van de Koetserij (in roze/rode gebied) en het terrein van bezwaarmakende buurman Van Opijnen inclusief het pad waar recht van overpad geldt (in blauwe gebied).

Meerderheid raad Maasdriel steunt reparatieplan Koetserij Kerkdriel

KERKDRIEL- Een meerderheid van de Maasdrielse gemeenteraad stemde donderdavond in met het reparatieplan voor het terrein van de Koetserij aan de Paterstraat in Kerkdriel. Bestemming en gebruik zijn al vele jaren inzet van discussie.

"We hopen dat dit nu eindelijk een keer een oplossing biedt", stelde Toine Nettenbreijers namen Samen Sterk Maasdriel. Ook coalitiegenoot CDA stemde in, evenals de VVD. "Wij hebben er geen vertrouwen in dat deze kwestie hiermee definitief is beslecht, maar dat dit de opmaat is naar een nieuwe beroepsprocedure", aldus Kees van Drunen van GroenLinks. "Bovendien is de beeldvorming ook verkeerd. Iets wat niet mag na jaren toch weer legaliseren." Ook PvdA stemde tegen.

Al dik 13 jaar lang woedt er een conflict rond het terrein van Johan Haasnoot. Buurman Leon van Opijen zegt overlast te ondervinden van de koetserij, vindt dat Haasnoot te veel bijgebouwen bij zijn woning heeft en wil vooral af van de de inrit van de koetserij die pal langs zijn woning loopt. Haasnoot heeft op deze inrit een zogenoemd recht van overpad.

Het recht van overpad is volgens de gemeente een privaatrechtelijke kwestie en niet iets waar zij iets mee van doen heeft. Als het gaat om de gebruiksmogelijkheden van het terrein van Haasnoot kwam de gemeente tot twee keer toe met een nieuw bestemmingsplan. Beide plannen werden door de Raad van State naar de prullenbak verwezen.

Het reparatieplan waar donderdag instemming voor volgde is een maatwerkoplossing volgens wethouder Gerard van den Anker. Huidig gebruik, zoals het stallen van koetsen en het houden van maximaal vier paarden, blijft toegestaan, maar meer niet.

Zaltbommel e.o.