Volledig scherm
Na een koude duik weer op het droge. © Peter de Bruijn

Militairen uit Oirschot maken invasiekoord nat in de Maas bij Hedel

HEDEL – Ruim honderd militairen hebben donderdag hun invasiekoord ‘nat’ gemaakt in de Maas bij Hedel. Ze sprongen van rubberen bootjes in de rivier.

Het natmaken van het invasiekoord is een traditie bij het 17de pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. Zo'n dertig nieuwe militairen werden donderdag bij het oorlogsmonument in Hedel beëdigd. Bij Hedel kwamen in april 1945 twaalf militairen van het garderegiment Prinses Irene om het leven. Na de beëdiging reikten oud-strijders met hulp van kinderen van basisschool De Zaaier de invasiekoorden uit.

De traditie heeft te maken met de invasie in 1944 in Normandië waarbij militairen van het garderegiment in Frankrijk aan land kwamen. ,,Supergaaf om de Maas in te springen”, zei fuselier Nick uit Noordwijk toen hij weer op de kant stond. ,,Je denkt in de bootjes niet na over het koude water. Dat komt later als je in het water ligt wel, maar het was super koud. De traditie om het koord nat te maken moet blijven. Dat mag nooit verwateren om het zo maar eens te zeggen.”

Volledig scherm
Ruim 100 militairen kregen donderdag een invasiekoord. © Peter de Bruijn

Zaltbommel e.o.