Volledig scherm
© ANP

Minder auto's en vrijwilligers, maar brandweer Gelderland-Zuid belooft meer inzet

MAASDRIEL/NEERIJEN - Acht brandweerposten in Gelderland-Zuid, waaronder Maasdriel en Neerijnen, raken hun tweede tankautospuit kwijt. Alleen Wijchen en Tiel houden die. Dat betekent niet alleen een bezuiniging op materiaal, hierdoor zijn ook minder vrijwilligers nodig.

De brandweer Gelderland-Zuid heeft 36 brandweerposten met een tankautospuit waarvan de bemanning voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Alleen in Nijmegen en Tiel werken beroeps. Volgens het nieuwe Brandweerzorgplan – deze week besproken in de Veiligheidsregio – blijven alle brandweerposten behouden.

De posten Maasdriel, Neerijnen, Druten, Groesbeek, Beuningen, Culemborg, Geldermalsen en Lingewaal verliezen hun tweede tankautospuit. Volgens brandweercommandant Dennis van Zanten en Hans Beenakker – burgemeester van Tiel en portefeuillehouder brandweer bij de Veiligheidsregio – wordt de brandweerinzet er beter op. Dat komt doordat voor het eerst precies in kaart is gebracht hoe het zit met de opkomsttijden. ,,Waar die niet worden gehaald, investeren we in aanvullende maatregelen’’, belooft Beenakker.

Niet haalbaar

De eerste brandweerauto met zes mensen moet bij een woningbrand binnen acht minuten ter plekke zijn. Dat is – met vrijwilligers die eerst naar de kazerne moeten komen – in de regio vaak niet haalbaar. Beargumenteerd afwijken mag, tot maximaal achttien minuten. Dat lukt de brandweer in heel Gelderland-Zuid, met uitzondering van Batenburg. Ook daar worden aanvullende maatregelen genomen.

Als extra handen nodig zijn, rijdt een tweede tankautospuit uit. Die komt nu vaak vanaf dezelfde brandweerpost. ,,Straks regelen we het zo dat die vanuit een andere kazerne rijdt’’, zegt Van Zanten.

Met hoeveel vrijwilligers minder de brandweer straks toe kan, is nog niet bekend. Ook is gekeken naar de zes hoogwerkers van de brandweer. Voor de beste dekking zou die van Groesbeek naar Druten moeten verhuizen. Maar dat gaat niet door.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement