Volledig scherm
Omwonenden protesteren tegen de komst van de giga-stal met 5100 geiten. © Brigit Groeneveld/BD

Natura 2000-gebieden bij berekeningen giga-geitenstal Rossum vergeten

DEN HAAG/ROSSUM - De provincie Gelderland erkende dinsdagochtend bij de Raad van State een fout te hebben gemaakt met de Natuurbeschermingswetvergunning voor de giga-geitenstal aan de Schoofbandweg in Rossum.

De provincie en geitenhouder Alexander van der Schans hebben vergeten de beschermde Natura 2000-gebieden Loevestein en Linge in het natuuronderzoek (Passende Beoordeling) mee te nemen. Dat zal alsnog moeten gebeuren, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag.

Strenge Europese regels
De Passende Beoordeling is nodig om vast te kunnen stellen of de omzetting van de voormalige varkenshouderij aan de Schoofbandweg in een geitenhouderij met 5.100 dieren mogelijk is. Omdat in door strenge Europese regels beschermde Natura 2000-gebieden er geen toename mag zijn van verzurende ammoniakuitstoot moest Van der Schans elders zogenoemde ammoniakrechten aankopen.

Minder geiten
Hij heeft naar eigen zeggen nog voldoende ammoniakrechten liggen om voor de natuurgebieden Loevestein en Linge te kunnen compenseren. Een andere mogelijkheid is het aantal te houden geiten te verminderen.

Rechter en staatsraad J. Hagen zei de komende weken te onderzoeken of de NBW-vergunning alsnog gerepareerd kan worden of alsnog van tafel moet. Bij de gemeente Maasdriel wordt ondertussen nog gewerkt aan een nota naar aanleiding van de 44 zienswijzen die zijn ingediend tegen de bestemmingsplanwijziging die de komst van de geitenstal mogelijk moet maken. Het college verwacht deze nota tijdens de commissievergadering van 5 oktober te kunnen presenteren.

Zaltbommel e.o.