Volledig scherm
© pixabay.com

'Negatief imago Maasdriel is niet terecht'

KERKDRIEL - Het beeld dat Maasdriel alleen maar op de vingers wordt getikt door de Raad van State klopt niet. Die conclusie trekt de onafhankelijke Rekenkamercommissie Maasdriel in een compact onderzoek, waarbij alleen is gekeken naar de cijfers (aantal zaken, wie heeft er gewonnen).

Maasdriel staat weliswaar aanzienlijk vaker voor de hoogste bestuursrechter dan vergelijkbare gemeenten, maar dat ligt volgens de commissie aan de inwoners. Zij zijn degenen die in beroep gaan. In de meeste gevallen wordt de gemeente uiteindelijk door de rechter in het gelijk gesteld, dus met de kwaliteit van het werk op het gemeentehuis, is niets mis, concludeert de commissie. De gemeente Maasdriel krijgt de aanbeveling om dit actief uit te dragen en om inwoners beter voor te lichten over slagingskansen bij de Raad van State.

Aanbevelingen
Het college van burgemeester en wethouders neemt deze aanbevelingen over en legde ze donderdagavond voor aan de commissie Samenleving en Financiën. Een meerderheid (CDA, SSM en GroenLinks) zegt blij te zijn. „Het ligt dus niet aan ons”, aldus Bianca Laheij van het CDA. „Dat burgers beroep aantekenen, is hun goed recht. Kennelijk maken onze inwoners die stap eerder dan in andere gemeenten.” PvdA en VVD zijn kritisch, volgens hen kun je alleen op basis van cijfers deze conclusie niet trekken. De kwestie komt op 15 december aan bod in de gemeenteraad.

Zaltbommel e.o.