Volledig scherm
Poolse arbeidsmigranten kijken in Velddriel naar de voetbalwedstrijd Duitsland-Polen. © Cor de Kock

Niemand weet hoeveel Polen er in Maasdriel wonen

KERKDRIEL - Nergens in de regio wonen meer Oost-Europese arbeidsmigranten, met name Polen, dan in de gemeente Maasdriel. Dat bleek deze week uit cijfers van het CBS. Maar hoeveel het er precies zijn? Niemand die het weet.

Negenhonderd arbeidsmigranten staan ingeschreven bij de gemeente. Maar lang niet alle arbeiders laten zich registreren. Een onbekend aantal is uitgewaaierd over campings, panden van huisjesmelkers of woont op hun werkadres.

Schattingen van het aantal buitenlandse werknemers in Maasdriel variëren van 1.200 tot 3.000 á 4.000. Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Burgemeester Henny van Kooten heeft zelfs 'geen flauw idee'. De SGP’er beaamt dat hij niet in de smiezen heeft waar alle arbeiders slapen, en in welke omstandigheden. Bij de Omgevingsdienst lijkt illegale bewoning geen topprioriteit. In drie jaar bleef het bij elf controles.

Brand
Dat terwijl er geregeld dingen mis gaan. Afgelopen januari nog werd een oude kas in Kerkdriel in brand gestoken. De brandweer schrok zich wild toen ze bij aankomst werd opgewacht door elf versufte Polen en Indonesiërs, die illegaal in de kas hadden liggen slapen.

"Er hadden doden kunnen vallen", verzucht fractieleider John Leijdekkers van de lokale PvdA. "In Driel weten ze allemaal dat er ongewenste situaties zijn. Maar niemand die iets doet. Als je een beetje je best doet, kun je plekken waar arbeiders slapen zo aanwijzen. Controleren of dat mag, is een kleine moeite." Op het gemeentehuis wordt desondanks geen aandrang gevoeld om meer te controleren op illegale huisvesting. Van Kooten: "Alles controleren geeft je nog niet de zekerheid dat alles goed gaat."

Zaltbommel e.o.