Volledig scherm
De petitie tegen de geitenstal

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over giga-geitenstal in Rossum

MAASDRIEL - Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) heeft woensdag de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken schriftelijke vragen gesteld over de komst van een stal voor 5.100 geiten in Rossum. Dat deed zij naar aanleiding van berichten in het Brabants Dagblad.

Het gaat om een verhaal waaruit volgens Thieme blijkt dat het college van B en W. weigert de gemeenteraad te betrekken bij het besluit over de komst van de giga-stal. Thieme vraagt of de desbetreffende geitenhouder Alexander van der Schans inderdaad een broer is van de CDA-voorzitter Ernst van der Schans, de partij die ook vertegenwoordigd is in de coalitie. Hoe verhoudt zich dit tot de bestuurlijke integriteit, vraagt zij zich af.

Veiligheidsrisico's
​Ook wil Thieme weten hoe wordt gedacht over de uitspraak van Jos van de Sande, vormalig GGD-directeur en medisch adviseur van stichting Q-uestion "Als je je gezond verstand gebruikt, dan moet je geen toestemming geven voor de bouw van een stal voor 5.100 geiten." Thieme vraagt of bereidheid bestaat om 'op basis van het voorzorgsbeginsel, de inwoners van Maasdriel te informeren over de volksgezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de mogelijke komst van deze megastal.' Onlangs stelde PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken Kamervragen over de stal.

Zaltbommel e.o.