Volledig scherm
© Privecollectie

Proefproject Bijblijvers: lezen, praten en een ommetje maken voor een fit brein

ROSSUM/HURWENEN - De combinatie van lezen, een praatje maken én bewegen houdt het oudere brein actief. Daarom gaat in Rossum en Hurwenen het proefproject Bijblijvers van start. 

,,Dementie voorkomen is nog niet mogelijk. Maar volgens deskundigen kan een fit brein het proces wel vertragen." Dat zegt Loeki Bruinink uit Rossum. Vanuit haar vakgebied (communicatiewetenschap) onderzocht ze of iets kan doen aan het groeiende probleem van dementie. Zo ontstond Bijblijvers, een proefproject dat, met subsidie van de gemeente Maasdriel, van start gaat in Rossum en Hurwenen. 

Combinatie

De opzet is eenvoudig. ,,Vrijwilligers bezoeken oudere mensen thuis om samen de krant te lezen, de plaatselijke nieuwtjes uitwisselen en een ommetje te maken. De hersenen activeren en lichamelijke beweging, de deskundigen zijn het erover eens dat die combinatie belangrijk is. In Rossum en Hurwenen wil ik kijken of de formule levensvatbaar is. Afhankelijk van de ervaringen kunnen we Bijblijvers uitbreiden."

De werving van ouderen moet volgens Bruinink zorgvuldig gebeuren. Daarom werkt ze samen  met woonzorgcentrum De Vaste Burcht en met de gebiedsteams van de gemeente. Wie deel willen nemen aan het proefproject, kunnen contact opnemen met Loekie Bruinink, via bijblijvers@gmail.com of 06-13765234. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement