Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State laat tuinbouwplan Bommelerwaard intact

DEN HAAG - Het herstructeringsplan van de provincie Gelderland voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard is op een paar details na ongeschonden tevoorschijn gekomen uit een omvangrijke rechtszaak bij de Raad van State.

De hoogste bestuursrechtbank verklaarde vrijwel alle bezwaren ongegrond of niet- ontvankelijk. De klachten over het Provinciale Inpassingsplan (PIP) waren vooral afkomstig van tuinders die met hun bedrijven niet in de uitbreidingsgebieden zijn opgenomen en van omwonenden die vrezen voor lichthinder, verkeersoverlast en aantasting van het landschap. De provincie Gelderland moet van de Raad van State binnen 26 weken wel enkele omissies in het inpassingsplan herstellen. Over die reparatie wordt later dit jaar dan weer een uitspraak gedaan.

100 hectare glas
Het Inpassingspan neemt de glastuinbouw en de champignonteelt in de Bommelerwaard op de schop. Er mag 100 hectare glas bijkomen in zeven intensiveringsgebieden: Veilingweg Velddriel, Brakel-Oost, Poederoijen, Zuilichem, Nieuwaal, Gameren, Kerkwijk-Oost en De Grote Ingh bij Kerkdriel.

Over dit laatste gebied deelde de provincie aan de Raad van State zelf al mee dat dit gebied minder geschikt is vanwege de beperkt ruimte. De Raad van State heeft de Grote Ingh toch in het plan gehouden omdat er al veel kassen staan en tuinders interesse zouden hebben om daar een bedrijf te beginnen.

​Ook de bezwaren van Stichting Plattelandswaarden werden woensdag ongegrond verklaard. Plattelandswaarden pleitte ervoor de sector te concentreren langs de A2. De Raad van State onderschrijft het provinciestandpunt dat verplaatsing naar de A2 veel te hoge kosten met zich meebrengt.

Lees een uitgebreid verslag van de Raad van State-behandeling in het Brabants Dagblad van donderdag 12 mei.

Zaltbommel e.o.