Volledig scherm
Omwonenden protesteren tegen de komst van de giga-stal met 5100 geiten. © Brigit Groeneveld/BD

Staatssecretaris: 'De giga-geitenstal in Rossum veroorzaakt geen risico's voor volksgezondheid'

ROSSUM - Met de genomen maatregelen tegen Q-koorts is er geen verhoogd risico voor omwonenden bij het nieuw te bouwen geitenbedrijf aan de Schoofbandweg in Rossum. Dat schrijft Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, in reactie op Kamervragen van PvdA.

'Ik ben van mening dat met de maatregelen, waaronder vaccinatie, er geen verhoogd risico is voor de omwonenden op Q-koorts'. In de omgeving is er veel weerstand tegen het plan voor een geitenstal aan de Schoofbandweg. De komst van de stal met plek voor 5.100 geiten zou betekenen dat er bijna twee keer zoveel geiten dan inwoners in Rossum zijn; het dorpje telt net iets meer dan 2.600 inwoners.

Positief advies
De GGD Gelderland-Zuid heeft naar de plannen voor het geitenbedrijf gekeken bracht daarover een positief advies uit. Uit hun onderzoek zou blijk dat er geen 'onacceptabele situaties in de directe omgeving van het bedrijf te verwachten zijn', schrijft Van Dam. 'Alleen slechte of onjuiste bedrijfsvoering kan leiden tot ongewenste situaties', zegt de GGD. Er moet vooral worden gekeken om de risico's van de uitstoot van fijnstof in het gebied te beperken.

Vertrekkend arts Van de Sande van de Brabantse GGD haalde echter vrijdag fel uit naar de beoogde mega-geitenhouderij in Maasdriel: ,,Ik ben stomverbaasd over de plannen, amper zes jaar na uitbraak van de grootste q-koorts-epidemie in de wereld, die duidelijk gelieerd is aan de intensieve veehouderij".

Meer achtergronden en het laatste nieuws over de Q-koorts op bd.nl/qkoorts.

Zaltbommel e.o.