Volledig scherm
De gebroken hoogspanningsmast in Hurwenen, waar een Apache tegen aan vloog. © Cor de Kock

Steun vanuit Hoge Raad voor gemeenten bij schadeclaim grote stroomstoring 2007

KERKDRIEL/NEERIJNEN - Een opsteker voor de gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal als het gaat om hun juridische strijd tegen de Staat over de hoogte van de schadevergoeding voor de grote stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard in 2007. De interne adviseur van de Hoge Raad adviseert het beroep van de Staat af te wijzen.

De uitspraak van de Hoge Raad wordt op 16 september 2016 verwacht.

Al in 2011 werd het Rijk voor het eerst door de vier gemeenten gedagvaard. De rechtbank in Den Haag oordeelde destijds dat de Staat weliswaar aansprakelijk was, maar niet alle schade als gevolg van de stroomstoring hoefde te vergoeden. De gemeenten stapten vervolgens naar het Gerechtshof dat eind 2014 bepaalde dat de Staat de vier gemeenten wel de totale schadevergoeding van 500.000 euro moet betalen. Het Rijk wilde niet verder gaan dan 63.000 euro.

De gemeenten hebben die vijf ton naar eigen zeggen destijds uitgegeven om de nadelige gevolgen van de stroomstoring voor haar burgers te beperken. Het Rijk ging in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.

In december 2007 zaten zo'n 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard ruim twee dagen zonder stroom, nadat een helikopter tijdens een oefening bij Hurwenen tegen hoogspanningsdraden vloog.

Hurwenen- Met man en macht werd gewerkt om de schade aan de hoogspanningskabels bij Hurwenen te herstellen. Op 12 december 2007 vloog daar een Apache helikopter tegen de kabels.

Zaltbommel e.o.