Volledig scherm
© Annemiek Steenbekkers

Stolpersteine gelegd in Rossum (video)

ROSSUM – Onder grote belangstelling zijn donderdagmiddag negen Stolpersteine gelegd in de Koningstraat en aan de Maasdijk is Rossum. Deze stenen herinneren aan de negen joodse slachtoffers uit Rossum in de Tweede Wereldoorlog.

De stenen, met daarop de namen en data waarop de slachtoffers geboren zijn, gedeporteerd uit Vught en omgekomen in het concentratiekamp in Sobibor, liggen voor de huizen waar de ze woonden. Aan de Maasdijk 70 woonde het echtpaar Van Gelder met hun drie kinderen en een oudtante. In de Koningsstraat (nummers 8 en 9) woonden Greetje Stranders en haar opa en oma. Zijn zijn allemaal in 1943 in het concentratiekamp om het leven gebracht.

Eerder werden, onder aansturing van Stichting MIKWE uit Zaltbommel, al 43 Stolpersteine in Zaltbommel geplaatst en zes in Herwijnen. De negen in Rossum vormen voor MIKWE de afronding van het project, al wachten er ook nog drie Stolpersteine om gelegd te worden in de Koningin Wilhelminaweg in Zaltbommel. Die ligt nu open vanwege reconstructiewerkzaamheden.

Volledig scherm
© Annemiek Steenbekkers
Volledig scherm
© Annemiek Steenbekkers
Volledig scherm
Louis Stranders en zus Loes leggen de Stolperstein voor hun omgekomen zusje Greetje. © Annemiek Steenbekkers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement