Volledig scherm
Toon Holtappels. © Gerrit Verkuil

Toon Holtappels (84) overleden

KERKDRIEL - In zijn appartement in Kerkdriel is zaterdagmiddag Toon Holtappels op 84-jarige leeftijd overleden. Nadat hij eerst drie jaar als onderwijzer in Engelen had gewerkt werd Toon in september 1962 hoofd van de Odradaschool in Alem. Hij bleef dat tot aan zijn pensionering in 1988. 

Naast het onderwijs hield hij zich met diverse maatschappelijke taken bezig. Zijn grote hobby was muziek. Geen wonder dan ook dat hij in 1965 in het kleine dorp aan de Maas een jeugdfanfare oprichtte. Deze groeide in de loop der jaren uit tot de zeer succesvolle Fanfare Alem. Hij was daarvan 37 jaar voorzitter en zette zich daarbij o.a. in voor de uitwisselingen met de Zwitserse Musikverein Lenk. 

Daarnaast was Hotappels maar liefst 55 jaar dirigent van het plaatselijke kerkkoor en de drijvende kracht achter jongerenkoor ‘Horizon’ met leden uit Alem, Kerkdriel, Velddriel en Rossum. Ook stond de doener aan de wieg van een kinderkoor en trad hij incidenteel op als dirigent van het gelegenheidskoor van de KBO afdeling Maasdriel. 

Naast een hoge pauselijke onderscheiding viel hem onder meer de eer te beurt om de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau en een huldeblijk van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) te ontvangen. 

Woensdagavond wordt er ter nagedachtenis van Toon Holtappels een avondwake in de St. Hubertuskerk gehouden. Donderdag is daar een afscheidsdienst. 

Zaltbommel e.o.