Volledig scherm
Het team Heerewaarden is er klaar voor. Vandaag wordt gebouwd aan een verbeelding van de belegering van Fort Andries tijdens de 80-jarige oorlog. Resten van het fort liggen in de buurt van het dorp. © B Moerman

TV Gelderland laat Heerewaarden opnieuw de 80-jarige oorlog beleven

HEEREWAARDEN - Tien actieve inwoners van Heerewaarden zijn vandaag (maandag) druk met een opdracht van TV Gelderland. Tijdens een live uitzending, die vanavond om 18.20 uur begint, brengen ze de strijd om Fort Sint Andries tijdens de 80-jarige oorlog in beeld.

Pas in de loop van de ochtend maakte de omroep de opdracht bekend, waarna Maarten Bosch, Amanda Vissers, Thomas van Wamel, Ryan van Hoften, Henrie van der Kaaij Jimmy van Ringelenstein, Mandy Sepers, Heidi van Tussenbroek en Rien Stel onder leiding van teamcaptain Riny Maas overhaast aan de slag gingen. "We moeten nog wel even nadenken hoe we dit aanvliegen", aldus laatstgenoemde, "waarschijnlijk bouwen we het fort na en mobiliseren we dorpsgenoten om Spaanse militairen en soldaten van Maurits van Oranje uit te beelden."

Zomer in Gelderland

Het schouwspel is onderdeel van het programma Zomer in Gelderland. Daarin strijden gedurende drie weken vijftien Gelderse dorpen en steden om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'. De bouwopdracht is een programmaonderdeel dat wordt ingezet om punten te scoren. In de afgelopen jaren werden in de regio ook Aalst, Ammerzoden, Alem, Zuilichem, Rossum en Haaften bezocht. Vorig jaar was Gameren aan de beurt.