Volledig scherm
Ballonnen worden opgelaten op het strandje aan de Maas tijdens de herdenking van de bij een jetski-ongeluk omgekomen 14-jarige Levi Thoonen uit Helmond © copyright Olaf Smit

Vader van Levi (14) overstemt lawaai van speedboten Well: 'Je bent weggerukt uit m’n leven'

WELL - Zo'n dertig speedboten voeren zaterdagmiddag op de Maas bij Well tijdens een bijzondere herdenking voor Levi Thoonen. De 14-jarige jongen uit Helmond kwam op zaterdag 27 mei bij een watersportongeluk om het leven.

Even voor half vijf racet deze zaterdagmiddag een stel jetski's en jetscooters in de Maas bij Well. Het water spat hoog op. De bestuurders leven zich uit. Zouden zij beseffen welk drama zich op 27 mei hier in de buurt voltrok? Een halve kilometer verderop staan zo'n honderd mensen die dat heel goed weten.

Levi Thoonen was die zaterdag uit een bootje gesprongen en zwom in de Maas. De 14-jarige Helmonder werd overvaren door een jetski of jetscooter. Hij verdween onder water en kwam niet meer boven. Ruim een uur later werd Levi gevonden. Reanimatiepogingen waren tevergeefs. Politieonderzoek naar de toedracht is nog niet voltooid.

ZIE OOK: Luidruchtig eerbetoon voor verdronken Levi (14) op Maas bij Well: 'Hij hield enorm van speedboten'

Levi's vader Berry heeft via sociale media gevraagd of mensen met een snelle boot rond 17.00 uur deze zaterdag naar het strandje bij Well willen komen waar zijn zoon verongelukte. ,,Hij hield enorm van speedboten met open uitlaten (veel herrie dus)'', aldus de oproep waarin vader schrijft 'heel open' te zijn.

Op Levi's lievelingsstrandje waar het 'vreselijk mis ging' staat hij deze zaterdag blootsvoets in het zand om een paar woorden te spreken. Even verderop liggen speedboten, met opvarenden uit onder meer Middelharnis en Roermond. Enkele nabestaanden en belangstellenden leggen rozen bij een portret van Levi. Dat doen ook de brandweerlieden die op de dag van het ongeluk werden gewaarschuwd.

Zij zien hoe twee vliegtuigen enkele keren over de Maas vliegen met teksten achter zich aan. Zij drukken de verslagenheid uit met tekst uit een lied van de Britse band Coldplay: Levi, nobody said it was easy. No one ever said it would be this hard.

Meegenomen wensballonnen blijven in de verpakking. Te gevaarlijk vanwege de wind en bomen en struiken in de buurt. Bij een van de struiken staat een portret van Levi. Lachend laat hij een flinke vis zien.

Weggerukt

,,Zes weken geleden gingen we hier met veel zin en goede moed het water in. Vlak voor mijn ogen werd je weggerukt uit het leven'', zegt Berry Thoonen met verstikte stem. Hij bedankt zijn 'maatje' voor het delen van 'veertien prachtige jaren'. Dan loopt hij weg om een paar vuurpijlen te laten knallen. 

Daarna stapt hij in een speedboot. Als passagier komt hij even later met een flinke vaart en veel lawaai voorbij. Met gespreide armen zwaait hij naar degenen die op het strandje staan. Er klinkt applaus. Steeds weer als hij voorbij vaart.

Ook de andere boten zorgen voor flink wat golven die uiteenspatten op de oever. Er is veel lawaai. Maar de woorden van Levi's vader zijn harder aangekomen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement