Volledig scherm
De stal op de dag na de brand in Ammerzoden. © Annemiek Steenbekkers

Varkens liggen dag na brand nog in stal in Ammerzoden: 'Ik wil die dieren daar weg hebben'

AMMERZODEN - De bijna honderd varkens die dinsdagavond omkwamen bij de brand in een stal in Ammerzoden, liggen nog altijd binnen. Er moet eerst een asbestonderzoek worden gedaan, voordat de dieren worden vrijgegeven, bevestigt boer Piet de Koning. 

De Hedelnaar is al de hele dag in gesprek met verzekeraars en andere betrokken instanties. ,,Ik wil die dieren daar weg hebben'', zegt hij. ,,Maar zo'n asbestinventarisatie is verplicht.'' Bij de stal aan de Uilecotenweg in Ammerzoden was woensdag overdag nog weinig activiteit. 

Dinsdagavond ontstond door nog altijd onbekende oorzaak brand in de stal. De brand woedde vooral binnen; de stal is dusdanig goed geïsoleerd dat de brand niet kon uitslaan. Wel is binnen veel verbrand. 

Giftig gas

Door verbrand isolatiemateriaal kwam giftig gas vrij, zegt De Koning. De meeste van de bijna honderd varkens zijn daar volgens hem aan overleden. 

De Koning was dinsdag als eerste bij de brandende stal. Hij moest de poort open doen voor de hulpdiensten, die massaal uitrukten. Er was op dat moment al zo veel rookontwikkeling dat het onverantwoord was om brandweermensen naar binnen te laten, zegt de boer. Het lukte de brandweer wel om een groot deel van de stal te sparen.

Quote

Ik wil die dieren daar weg hebben

Boer Piet de Koning

Schade

Toch is de schade groot. Naast de bijna honderd varkens die omkwamen is binnen veel verbrand. Hoeveel schade er precies is, weet De Koning nog niet. Dat moet volgens hem nog onderzocht worden. Ook naar de oorzaak van de brand wordt volgens hem nog gekeken. 

De brandweer wil woensdag geen vragen meer beantwoorden over de brand, omdat het dossier al gesloten is. 

Volledig scherm
Brandweer bij de stal. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Zaltbommel e.o.