Volledig scherm
© Thinkstock

Veehouder Well voor de rechter vanwege verwaarlozing dieren

ARNHEM/WELL - Waren het incidenten, of verwaarloosde een 52-jarige fokker en veehouder uit Well structureel zijn runderen? Die vraag wil de Arnhemse rechtbank de komende tijd beantwoord zien. De veehouder deed donderdag verhaal voor de rechter. Volgens hem kwamen de inspecteurs telkens ‘precies op het verkeerde moment’.

Op 21 december 2015 kreeg de man bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nadat er een melding was gedaan via Meldt Misdaad Anoniem. Een van de inspecteurs zag bij inspectie dat een aantal dieren grote mestvlekken over het hele lijf had. De mestplakkaten duidden erop dat de runderen al langere tijd geen droge en schone ligplaats hadden.

Ook waren enkele runderen te lang voor hun stalbox zodat ze deels in de mestafvoer moesten liggen. Eén kalf was losgebroken en stond in het voedingsgedeelte. Op verschillende plekken lag bedorven en beschimmeld voer.

Oorzaak
De oorzaak was een gebroken waterleiding, waardoor de mestputten en de stallen volliepen, vertelde de veehouder. De runderen waren in paniek geraakt en een van hen was losgebroken. De boer zei dat hij de overstroming niet had gemerkt omdat het flink regende. Hij is het direct gaan oplossen.

Melk
Een tweede bezoek van de NVWA volgde op 5 april, na een melding van Friesland Campina. De fabrikant wil geen melk meer van de boerderij afnemen vanwege de staat waarin de dieren verkeren. Omdat een aantal runderen op het erf tussen de machines en materialen liep, stelde de fokker ze bloot aan gevaar, luidde een van de aanklachten. Ook werden ernstige vervuiling en verrot voedsel geconstateerd.

Niks aan de hand
Volgens de veehouder uit Well was er niks aan de hand. Het welzijn van zijn kalveren en runderen gaat hem zeer aan het hart, verklaarde hij voor de rechtbank. ,,Ik hou van mijn dieren.” De verdachte erkent dat zijn boerderij verouderd is. Hij bekijkt hoe hij zijn bedrijf kan moderniseren, maar heeft nog geen concrete stappen ondernomen. Wanneer de rechtszaak weer verder gaat, is nog niet bekend.