Volledig scherm
De beschoten auto waarin Chahid Yakhlaf om het leven kwam, kwam tot stilstand in de Rooyensestraat in Hoenzadriel. © anp

Verdachten liquidatie Yakhlaf in Kerkdriel pas eind dit jaar voor rechter

KERKDRIEL/SCHIPHOL - De rechtszaak tegen de groep mannen die verdacht wordt van twee criminele afrekeningen, waaronder één in Kerkdriel op oudjaarsdag 2015,  zal op zijn vroegst pas eind dit jaar inhoudelijk worden behandeld. De rechtbank houdt al rekening met de behandeling begin volgend jaar.

Voor de behandeling van de omvangrijke zaak, die zich afspeelt tegen de achtergrond van wat de 'mocro-oorlog' wordt genoemd, worden drie weken uitgetrokken. Dat bleek dinsdag tijdens een zogeheten regiezitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Omar L., Hicham M. en Don Victor M. staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016.

Justitie kwam de mannen op het spoor nadat onderzoeksinstituut NFI de beveiliging had gekraakt van twee zogenoemde PGP-telefoons en van in Canada opgestelde servers van het Nederlandse telefoonbedrijf Ennetcom, die in april 2016 in beslag werden genomen. Daardoor kwam een schat aan voorheen versleutelde informatie beschikbaar.

'Wildwest'

De advocaten van Omar L. en Hicham M. menen echter dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar deze data. ,,Meer dan de informatie van Ennetcom heeft justitie niet tegen mijn cliënt", aldus de advocaat van L.
Broer Youssef van verdachte L. werd in 2012 geliquideerd tijdens een 'wildwest' in de Amsterdamse staatsliedenbuurt. Ook op L. is waarschijnlijk ooit een aanslag beraamd, maar daarbij werd een verkeerde, onschuldige man doodgeschoten. Deze 'vergismoord' op Stefan Eggermont wordt gezien als een dieptepunt in de onderwereldoorlog.

Volledig scherm
De uitgebrande auto die na de liquidatie in Kerkdriel door de schutters in hun vlucht is gebruikt. De auto werd teruggevonden in Zaltbommel. © anp
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement