Volledig scherm
© Bas Moerman

Verongelukte dirigent muzikaal herdacht

WELL - Fanfare De Volharding uit Kerkwijk gaf zaterdagavond een concert ter nagedachtenis aan dirigent Falco Vegelin, die twintig jaar geleden omkwam bij de Hercules-ramp.

Terwijl op twee schermen videobeelden en foto's van hun vroegere dirigent werden getoond, gaf de Kerkwijkse Fanfare De Volharding zaterdag een indrukwekkend herdenkingsconcert met stukken die herinneren aan de periode dat Falco Vegelin het orkest dirigeerde.

Het concert had plaats in de kerk in Well. Vegelin trad in 1995 aan op 19-jarige leeftijd. Een jaar later verongelukte hij met 33 collega-musici van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht bij de Hercules-ramp in Eindhoven.

,,Zijn overlijden is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons orkest", vertelt voorzitter Hans Oomen. ,,Het had grote impact op ons allemaal."

Bij het concert van zaterdag werden niet alleen stukken gespeeld die Vegelin met de Kerkwijkse fanfare instudeerde, maar ook nummers die hij tijdens zijn laatste optreden met het Landmachtorkest in Italië speelde.

Grote indruk maakte de postume hommage op zijn zusje Nadia en nichtje Berthy, beide aanwezig in de kerk. ,,We waren verrast toen we de uitnodiging kregen. Natuurlijk leven wijzelf nog elke dag met de ramp. Het doet ons goed om te voelen dat het drama twintig jaar na dato ook nog zo veel anderen emotioneert."

Voorafgaand aan het herdenkingsconcert speelde fanfare Ste. Caecilia uit Ammerzoden een aantal stukken. Het 35-koppige blaasorkest uit Kerkwijk werd gedirigeerd door Wim Baijense.

Zaltbommel e.o.