Volledig scherm
© stock.xchng

Voormalig Brabantse GGD-directeur over giga-geitenstal Rossum: 'Doe het niet!'

KERKDRIEL - "Als je je gezond verstand gebruikt, dan moet je geen toestemming geven voor de bouw van een stal voor 5100 geiten aan de Schoofbandweg in Rossum." Dat zei Jos van de Sande, voormalig directeur van GGD Hart voor Brabant, woensdagavond tegen de Maasdrielse politiek.

Een opmerkelijke uitspraak, aangezien de GGD Gelderland Zuid, waar de gemeente Maasdriel onder valt, heeft geadviseerd dat de grote geitenstal er onder bepaalde voorwaarden wel mag komen. Van de Sande wordt binnen de GGD gezien als dé Q-koortsdeskundige. Daarnaast is hij medisch adviseur van de stichting Q-uestion,die voor de belangen van Q-koortspatiënten opkomt. Woensdagavond sprak hij overigens alleen in die hoedanigheid; van de GGD Hart van Brabant neemt hij op 1 juli na dertig jaar afscheid.

'Klap voor patiënten'
Volgens hem is het plan voor de Rossumse giga-stal een klap in het gezicht van patiënten. "Kennelijk is er voor hen nog steeds geen erkenning.Ik ben stomverbaasd dat we deze discussie, zes jaar na de grote Q-koortsuitbraak, hier moeten voeren." Van de Sande vindt 5100 geiten op één bedrijf te veel, al erkent hij dat het moeilijk is om een exacte grens aan te geven.

Tegengeluid
Er was woensdagavond in Kerkdriel nog een Q-koortsdeskundige aanwezig: Herman Heuver van de agrarische belangenorganisatie ZLTO. Hij hield een ander verhaal. Volgens hem zijn er geen redenen om uitbreiding van geitenstallen tegen te houden. Als voorbeeld noemde hij de provincie Noord-Brabant, die na een periode van terughoudendheid ook weer meewerkt aan uitbreidingsplannen van geitenhouders. Wethouder Gerard van den Anker hierover: "We moeten ons niet laten leiden door angsten die er volgens deskundigen niet meer zijn."

Weerstand
Het college van Maasdriel wil meewerken aan de plannen die Van der Schans Melkgeiten bv uit Hurwenen heeft aan de Schoofbandweg. In de omgeving is veel weerstand. Een online petitie tegen de geitenstal is inmiddels meer dan 600 keer ondertekend.

Meer achtergronden en het laatste nieuws over de Q-koorts op bd.nl/qkoorts.

Zaltbommel e.o.