Volledig scherm
Wim van der Ven, Jacques Rovers en Gerrit Welgraven noteren een bloemetje in de app. © Peter de Bruijn

Vrijwilligers brengen wilde bloemen en planten in kaart

AMMERZODEN – Ongeveer 50 floristen inventariseren tot en met zondag de wilde bloemen en planten in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. De gegevens worden gebruikt voor een landelijke databank waar alle informatie te vinden is over de natuur in Nederland en voor het (natuur-)beleid van gemeenten en provincies.

De vrijwilligers zoeken tijdens het Floronkamp (Floristisch Onderzoek Nederland) in groepjes van 4 dagelijks in een ‘kilometerhok’ van 1 vierkante kilometer naar verscheidene soorten planten. ,,We hoeven elk soort maar één keer te noteren. We zijn een kwartiertje bezig en hebben al 37 soorten planten gestreept”, zegt Wim van der Ven uit Eindhoven.

Wim zoekt met Jacques Rovers uit Breda en Gerrit Welgraven uit Den Helder naar bloemen en planten in de berm tegenover de manege in Ammerzoden. ,,Planten staan niet op zich”, legt Jacques uit. ,,Daar horen insecten en andere dieren bij. Als de wilde planten verdwijnen, worden de weilanden en bermen van die eenheidsworsten. Dan komen er minder vlinders, kevers, vogels en zoogdieren. De plant is belangrijk voor alles dat leeft.”

Lees vrijdag 8 juli meer over het floristisch onderzoek in de Bommelerwaard in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.

Volledig scherm
De vrijwilligers moeten van elke plant onderzoeken welke het is. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
De floristen krijgen op de camping in Ammerzoden teks en uitleg. © Peter de Bruijn

Zaltbommel e.o.