Volledig scherm
De Kantoorvilla aan de Gasthuisstraat. © Bart Meesters

Woningen en bedrijven ontruimd in Kerkdriel: mogelijk onveilige bollenvloer

UPDATEKERKDRIEL - De gemeente Maasdriel laat een aantal appartementen en bedrijfsruimten aan de Gasthuisstraat in het centrum van Kerkdriel ontruimen omdat in het betreffende complex - de Villa - dezelfde betonvloer zou zijn toegepast als in de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport.

,,Onderzoek heeft uitgewezen dat veiligheid van de betonnen constructie van de Villa in Kerkdriel niet voor honderd procent gegarandeerd kan worden", zo meldt de gemeente Maasdriel. Samen met de vereniging van eigenaren van het complex heeft burgemeester Henny van Kooten daarom besloten geen risico’s te nemen. Gebruikers en bewoners moeten daarom het complex uit en mogen er de komende dagen niet meer in.

Dit weekend worden maatregelen getroffen om alles veilig te maken. ,,Maandagmiddag wordt gekeken of de getroffen maatregelen afdoende zijn," aldus de gemeente Maasdriel.

Schrik

De bewoners en een aantal medewerkers van bedrijven die in 'De Villa' gehuisvest zijn, zijn vrijdagmiddag door de burgemeester ingelicht. ,,Ik ben er best wel een beetje van geschrokken", zegt een medewerker van de bank, die even voor 16.00 uur als één van de laatsten het gebouw aan de Gasthuisstraat verlaat. Ze wil anoniem blijven.

 Aart is eigenaar van een computerbedrijf in 'De Villa'. ,,Ik heb vanmiddag begrepen dat ze snel in het pand aan de slag gaan. Hoop dat we er maandag weer terecht kunnen." Hij wijst naar de laptop onder zijn arm. ,,We kunnen allemaal eventueel thuis gaan werken."

Ambtenaren van de gemeente Maasdriel checken even voor vieren of er nog mensen in het gebouw zijn. Op de deur hangt een briefje. 'In verband met de veiligheid worden er werkzaamheden verricht en is het pand niet toegankelijk'.

Geprefabriceerde breedplaten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf per brief op 26 september de opdracht aan gemeenten om gebouwen te controleren met vloeren van geprefabriceerde breedplaten. Aanleiding hiervoor was de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport.

Uit onderzoek door de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) bleek dat de gebruikte vloer(en) in de Kantoorvilla aan de Kerkdrielse Gasthuissstraat niet voor honderd procent veilig verklaard kon worden. In overleg met de vereniging van eigenaren is besloten het gebouw te laten ontruimen en maatregelen te treffen die nodig zijn om het pand wél veilig te maken. Welke die maatregelen zijn is nog niet bekend.

Volledig scherm
Uitleg van de Woningstichting en de Regiobank op de deur van het pand. © Bart Meesters
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement