Volledig scherm
Slachtoffer Chahid Yakhlaf vluchtte op 31 december 2015 (met zijn broer en een vriend) na de schietpartij in Kerkdriel in een witte Mercedes. Ze stranden in de Rooijensetraat in Hoenzadriel. Daar worden de hulpdiensten gebeld. Yakhlaf overlijdt later in het ziekenhuis. © Bart Meesters / Meesters Multi Media

Zaak liquidatie Chahid Yakhlaf in Kerkdriel: geen onderzoek naar manipulatie data

KERKDRIEL/AMSTERDAM - Er komt geen aanvullend onderzoek naar de mogelijkheid dat versleutelde berichten van het Nederlandse bedrijf Ennetcom mogelijk gemanipuleerd zijn. Advocaat Jan-Hein Kuijpers had namens zijn cliënt liquidatieverdachte Hicham M. om dat extra onderzoek gevraagd. M. staat met vijf anderen terecht voor onder andere de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel, in 2015. 

Kuijpers had verhalen gehoord dat een criminele bende voor een flink bedrag toegang had weten te krijgen tot de servers waarvan eerder werd aangenomen dat ze onkraakbaar waren.

De rechtbank Gelderland, uitgeweken naar de extra beveiligde zaal op Schiphol, noemde het verzoek ,,te vaag". De rechtbank wil eerst onderzoek van de Landelijke Eenheid van de politie afwachten, dat voor 1 november wordt verwacht. Daarin worden de ,,theoretische mogelijkheden" bekeken om berichten aan te kunnen passen.

Canadese servers

In april 2016 werden servers van Ennetcom in Canada in beslag genomen en wisten de opsporingsdiensten codes van versleuteld dataverkeer te kraken. Deze berichten hebben politie en justitie een schat aan informatie gegeven over onder meer criminele bendes, die zich onbespied waanden.

Volgens Kuijpers is het mogelijk dat een ,,groepering die er baat bij heeft" toegang heeft weten te krijgen tot de data. De officier van justitie zegt de verhalen van Kuijpers niet te kennen. ,,Dit is het verhaal van de raadsman tijdens de zitting. Niets meer, niets minder."

Volledig scherm
Rechtbanktekening van Hicham M., Mohamed H. en Omar L., in de zaak rond de liquidatie van Chahid Yakhlaf. © Aloys Oosterwijk/ANP

Levensgevaarlijke informatie

Volgens de aanklager heeft Ennetcom-eigenaar Danny M. hierover nooit iets gezegd. ,,Logisch", zegt Kuijpers. ,,Dit is levensgevaarlijke informatie." M. wordt ook in deze strafzaak nog gehoord. Hij zou echter zijn ondergedoken omdat door criminelen een prijs op zijn hoofd zou zijn gezet en is spoorloos. Ook de instanties die hem moeten beveiligen weten niet waar hij is.

De zes mannen die maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting moesten voorkomen staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016. De zaak speelt zich af tegen de achtergrond van wat de 'mocro-oorlog’ wordt genoemd.

De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland voor mei volgend jaar.