Volledig scherm
Jack, Margriet en hun kinderen op de open dag. © I Viersel

Zeldzame koeien 'gewoon' in Alem te vinden

ALEM - Ze zijn zeldzamer dan panda's, maar toch gewoon in de achtertuin van Jack en Margriet de Wilt in Alem te vinden. Op zaterdag, de dag van de lakenvelder, konden bezoekers kennis maken met dit bijzondere runderras.

De open dag was een initiatief van de Vereniging Lakenvelder Runderen. In Nederland zijn 700 mensen lid van de vereniging. Slechts op drie plekken kon men kennis maken met het ras en hun eigenaren. 

Jack is één van de 'gekken' uit Nederland die hobbymatig lakenvelder koeien houdt. Dit is een zeer exclusief en bijzonder ras. ,,Wereldwijd zijn er ongeveer tussen de 2500 en 3000 lakenvelders", aldus Jack de Wilt. Het begon drie jaar geleden met de aanschaf van twee koeien. Afgelopen winter kwamen er nog twee bij én één van de lakenvelders beviel recent van een kalf. ,,Dat ze zeldzaam zijn, maakt ze natuurlijk extra bijzonder. Dit is één van de redenen waarom ik dit ras interessant vond. Daarnaast vind ik het idee van een 'boerderij van vroeger' mooi. Dit ras kan daar niet bij ontbreken; het is al vele eeuwen oud."

Enkele bezoekers kwamen al rond tien uur een kijkje nemen bij de Mariahoeve. ,,Mensen stellen heel diverse vragen. Dit is afhankelijk van of iemand gewoon geïnteresseerd is of zelf ook lid is van de vereniging. In het laatste geval gaan de vragen vooral over de voeding en dekking van de lakenvelder. Andere mensen zijn vooral nieuwsgierig naar waarom ik dit ras interessant vind." De lakenvelder heeft niet alleen een bijzonder uiterlijk. ,,Het zijn vriendelijke dieren, dat straalt er echt van af."