SGH-voorzitter Maarten van Dijck spreekt de gemeenteraad van Haaren toe.
Volledig scherm
SGH-voorzitter Maarten van Dijck spreekt de gemeenteraad van Haaren toe. © Johan van Grinsven/BD

1,5 miljoen euro voor Den Domp in Haaren

HAAREN - Den Domp in Haaren kan verbouwd worden. Het gemeenschapshuis krijgt voor die klus 1,5 miljoen euro van de gemeente. Dat heeft wethouder Harry van Hal (CDA) vanavond meegedeeld in de gemeenteraad. Den Domp heeft zelf 3 miljoen euro geraamd voor die renovatie. 

Deze week nog schreven gebruikers van Den Domp een brandbrief over deze langslepende kwestie. Ook voorzitter Maarten van Dijck van Stichting Gemeenschapshuizen Haaren (SGH) drong vanavond als inspreker tijdens de raad nog eens aan op helderheid. Die kwam sneller dan gedacht, tijdens dezelfde bijeenkomst. 

Van Hal vertelde daarin dat Oisterwijk, die na de opsplitsing van de gemeente Haaren het dorp Haaren opneemt, akkoord is gegaan met de verbouwplannen voor de gedateerde Den Domp. Er kan nu een plan van aanpak komen voor de vernieuwbouw van Den Domp aan de Kerkstraat. Wel dienen de gemeenteraden van Haaren en Oisterwijk nog in te stemmen met het daadwerkelijk voorstel voor de renovatie. 

SGH is blij

SGH- voorzitter Van Dijck is blij met de toezegging. Ook al is die niet zo hoog als de 3 miljoen euro die zijn stichting had geraamd. ,,We willen eindelijk aan de slag. We gaan proberen andere financieringsbronnen aan te boren.” 

Ondanks de fors mindere bijdrage die de gemeente wil verstrekken, ziet Van Dijck toch kansen. Bijvoorbeeld via een samenwerking met het naastgelegen woonzorgcentrum Haarensteijn van ‘t Heem. ,,We willen graag langjarig de keuken en het restaurant in dit complex gaan gebruiken. Dan hebben wij zo'n voorziening in Den Domp niet nodig.”

Drie grote projecten

Burgemeester en wethouders willen drie 'grote projecten’ in ieder geval nog voor het opsplitsen van de gemeente afhandelen. Het gaat naast de vernieuwing van Den Domp in Haaren om vergelijkbare operaties voor dorpshuis De Vorselaer in Biezenmortel en de Willibrordusschool in Esch. Daarvoor heeft de gemeente 4 miljoen euro gereserveerd. 

Van dat bedrag gaat dus 1,5 miljoen naar Den Domp. Eenzelfde bedrag willen B & W  uittrekken voor De Vorselaer, bleek gisteravond. Daarmee resteert 1 miljoen euro voor de basisschool in Esch. Die heeft, net als Den Domp, om een hoger bedrag gevraagd, ruim 3 miljoen euro. 

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.