Antoinette van Helvoort haalt de hopbellen van de ranken.
Volledig scherm
Antoinette van Helvoort haalt de hopbellen van de ranken. © copyright Marc Bolsius

100 kilo hop van superkwaliteit wordt met de hand geplukt in Schijndel: ‘In machinale pluk zit meer troep’

SCHIJNDEL - De jaarlijkse hoppluk in Schijndel is begonnen. De komende twee tot drie weken zijn er dagelijks vrijwilligers bezig om de hopbellen van de ranken te halen. ,,Want die bellen, daar gaat het om’', aldus Bart Claassen (49), voorzitter van de gelijknamige stichting. ,,Daarin zit een olieachtig goedje: lupuline. Dit komt vrij wanneer de hop gekookt wordt en geeft het bier uiteindelijk die bitterachtige smaak.’'

  1. Dick en Babette Reefman wonen en werken in een kasteel: 'Het is een echte uitdaging'
    Play

    Dick en Babette Reefman wonen en werken in een kasteel: 'Het is een echte uitdaging'

  2. Flinke uitslaande brand in Oss, loods volledig uitgebrand
    Play

    Flinke uitslaande brand in Oss, loods volledig uitgebrand