Volledig scherm
Het Museum Romeins Halder slaat een nieuwe weg in om jongeren te trekken. © Domien van der Meijden

Achter de Romeinen aan met je mobieltje: het kan straks in Museum Romeins Halder

SINT-MICHIELSGESTEL - In het Museum Romeins Halder in Sint-Michielsgestel weet de Boxtelse Trudy van Rooij er wel raad mee om het spannend te maken voor jongeren. Ze schreef een interactief verhaal dat je op je mobieltje kunt volgen.

Het heeft wel iets weg van een spannend boek in de vorm van een hoorspel. Maar dan een wat je via je mobieltje interactief aan de praat moet brengen. En dan is het tevens een speurtocht langs tal van mooie Romeinse vondsten die de paters van het voormalig Instituut voor Doven (Kentalis) halverwege de vorige eeuw uit de bodem van Halder haalden.

Tovenaar

De maker van deze noviteit is de Boxtelse Trudy van Rooij. ,,Jongeren zijn heel erg gericht op digitaal en visueel. Dat is de reden dat ik dit hoorspel in deze vorm heb gegoten. Ik gebruik een bestaand systeem van HP Reveal. Een gratis app die in het buitenland door docenten wel wordt gebruikt om allerlei info voor studenten op te zetten. Ik heb hier het verhaal op gezet dat in zeven stappen het verhaal van het meisje Woutrina vertelt, dat een druïde wil worden, een soort tovenaar. Ze ontmoet op haar reis door Halder aan de Dommel een Romeinse jongen."

Door met het beeldscherm van de telefoon in de vitrines voorwerpen te detecteren, vervolgt het verhaal zich steeds. En zo leren jonge mensen van alles over de Romeinse tijd en de Eburonen, zoals de plaatselijke bevolking in Halder door de Romeinen werden genoemd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement