Zonnepanelen.
Volledig scherm
Zonnepanelen. © Thinkstock

Advies voor Boxtel: Kijk voor zonnevelden ook naar Esch

BOXTEL - Boxtel werkt aan plannen voor de aanleg van zonnevelden in de gemeente. Van de ZLTO krijgt het gemeentebestuur vast het advies verder te kijken dan de huidige gemeentegrens lang is. Naar Esch, bijvoorbeeld.

Vanaf 1 januari 2021 behoort Esch tot Boxtel, vanwege de opsplitsing van Haaren, en in de nieuwe loot van de gemeente ligt al een plan klaar voor zo’n gewild veld voor het opwekken van duurzame zonne-energie.

Aan De Ruiting wordt namelijk een varkenshouderij gesaneerd en ontwikkeld tot een bedrijf met andere doeleinden. Een ervan is de aanleg van een veld met zonnepanelen van een kleine tweeduizend vierkante meter. ,,Het lijkt ons verstandig dit initiatief mee te nemen bij het opstellen van beleid”, schrijft de ZLTO aan de Boxtelse gemeenteraad. ,,Het past perfect in de plannen van Boxtel om in 2030 energieneutraal te willen zijn. Het project in Esch zou er zelfs een voorbeeldfunctie voor kunnen hebben.”

Eigen gebruik en voor het dorp

De energie die het project met het zonneveld aan De Ruiting oplevert, is deels voor eigen gebruik, maar kan ook dienst doen voor een deel van het dorp Esch. De aanvraag is momenteel bij de gemeente Haaren aangehouden tot juni van dit jaar om hem te kunnen verwerken in een nieuw bestemmingsplan dat voor het gebied De Ruiting in de maak is.