Volledig scherm
PREMIUM
Bestuurder Mark Wonders van Woonmeij licht afspraken toe aan de gemeenteraad van Meierijstad. © Robèrt van Lith/BD

Afspraken in Meierijstad staan, nu de woningen nog

SINT-OEDENRODE - Meierijstad heeft afspraken gemaakt met woningbouwcorporaties over sociale woningbouw. De politiek heeft er nog weinig vertrouwen in. 

Volledig scherm
Bertus van Berkel, CDA-raadslid in Meierijstad. © Van Assendelft

Bertus van Berkel had een déjà vu-gevoel toen hij donderdagavond de directeuren van woningcorporaties in de gemeente Meierijstad had aangehoord. Het CDA-raadslid liep naar de microfoon in de raadzaal om zijn ongenoegen te uiten. ,,Ik heb heb het gevoel dat we geen stap verder zijn gekomen. Het wordt tijd dat er eens flink gebouwd wordt in Meierijstad, dat er gas gegeven wordt. Ik maak me nu echt zorgen.”
Bestuurders van de woningcorporaties Area, Woonmeij en BrabantWonen waren te gast bij de gemeenteraad op een beeldvormende avond in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Op de agenda stonden de prestatie-afspraken tussen het college en de woningcorporaties.
Afgesproken is onder meer dat de komende tien jaar 4.000 woningen worden gebouwd in Meierijstad, waarvan een kwart uit sociale huurwoningen moet bestaan. Om te beginnen 109 sociale huurwoningen in 2019. Waar die woningen moeten komen staat evenwel met geen letter beschreven in de afspraken. Dit leidde dan ook tot kritische opmerkingen. ,,Ik wil graag een lijstje. Welke woningen worden wáár gebouwd?", zei bijvoorbeeld Kees van Limpt van de SP. Dat lijstje houdt hij nog een poos tegoed, zo werd duidelijk. 
Het is al lange tijd een probleem in Meierijstad; er is te weinig grond voor woningbouw. De coalitie koos ervoor om vooral te bouwen op inbreidingslocaties in de kernen, maar volgens bestuurder Mark Wonders van Woonmeij is het ook goed om vaker naar uitbreidingslocaties te kijken. ,,Dan kun je op twee paarden wedden.”

  1. Eerste herdenkingsmiddag voor nummer 14 in Boxtel: ‘Johan is onsterfelijk voor ons allemaal’
    PREMIUM
    Video

    Eerste herden­kings­mid­dag voor nummer 14 in Boxtel: ‘Johan is onsterfe­lijk voor ons allemaal’

    BOXTEL - Enkele honderden liefhebbers hebben zondagmiddag in Boxtel de eerste herdenkingsmiddag voor Johan Cruijff bezocht. De voor veel fans grootste voetballegende overleed zondag precies drie jaar geleden op 68-jarige leeftijd. De bezoekers kregen verhalen over 'de meester' van het voetbalveld te horen van onder andere oud-doelman van de Rode Duivels Jean Marie Pfaff en oud Ajax keeper en Johans slaapmaatje Heinz Stuy.