Volledig scherm
PREMIUM
Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, pendelde vrijdagavond geregeld tussen de kamer met wethouders en fractievoorzitters van Haaren en de kamer met burgemeester Zwijnenburg. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius

Aftocht Zwijnenburg is afgang voor Haaren

AnalyseHAAREN - De bestuurscrisis in Haaren legt ook pijnlijk bloot hoe zwak het gemeentebestuur is. Een sterke waarnemer is nodig om Haaren ongeschonden naar de eindstreep te helpen. 

De pijnlijke aftocht van de Haarense burgemeester Jeannette Zwijnenburg was dus niet te stoppen. Wim van de Donk, de Brabantse commissaris van de Koning, kwam vrijdagavond na urenlang crisisberaad tot de conclusie dat er geen lijmpoging mogelijk is tussen de burgemeester en de wethouders, die het vertrouwen in haar opzegden. En dat er een waarnemend burgemeester moet komen voor Haaren. 

  1. Haarendael kost Haaren nog eens 40.000 euro, rekening loopt op tot dik boven 4 ton
    PREMIUM
    MET HISTORISCH OVERZICHT

    Haarendael kost Haaren nog eens 40.000 euro, rekening loopt op tot dik boven 4 ton

    HAAREN - Weer moet de gemeente Haaren de beurs trekken voor landgoed Haarendael. Terwijl ze niet de eigenaar van het complex is, moet ze er toch weer 40.000 euro aan uitgeven. Tot die kosten wordt Haaren min of meer gedwongen. Haarendael is namelijk een rijksmonument en het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om daarop namens het Rijk de controle uit te oefenen.