Volledig scherm
Huishoudens en bedrijven in Meierijstad moeten volgend jaar dieper in hun portemonnee tasten voor de inzameling van afval. © Robèrt van Lith/BD

Afval kost inwoner Meierijstad 21 euro meer in 2020

VEGHEL - Woont u in Meierijstad? Dan bent u komend jaar 21 euro meer kwijt aan afvalstoffenheffing; niet 120 euro voor het vaste tarief, maar 141 euro. Ook bedrijven gaan 21 euro meer betalen; van 204 naar 225 euro. 

De kosten voor het legen van een grijze kliko blijven in 2020 hetzelfde als dit jaar, zo maakte wethouder Jan Goijaarts (CDA, financiën) woensdag bekend in het gemeentehuis in Veghel. Voor iedere keer dat een grijze kliko geleegd wordt rekent de gemeente een bedrag, variërend van 2,50 euro (kliko van 40 kilo) tot 15 euro (kliko van 240 kilo) per keer. 

Goijaarts geeft toe dat het vastrecht flink stijgt. ,,Die kostenstijging komt voort uit een lagere opbrengst van oud papier, plastic, drankkarton en textiel. Daarboven op komt nog een fikse stijging van de rijksbelasting op ongesorteerd afval.” 


Boxtel en Sint-Michielsgestel 

Ook andere gemeenten hebben last van deze gewijzigde kosten en opbrengsten. Zo wilde het college van  Sint-Michielsgestel het vastrecht van 80 euro dit jaar naar bijna 160 euro verhogen in 2020, al stak de politiek hier voorlopig nog eens stokje voor.  In Boxtel steeg het vastrecht voor eenpersoons huishoudens van 138 naar 151 euro en voor meerpersoons huishoudens van 170 naar 186 euro. De raad ging hiermee akkoord. 

Volledig scherm
Wethouder Jan Goijaarts van Meierijstad. © Meierijstad

Goijaarts kondigde een stijging van de kosten al in augustus aan. Toen gaf hij aan dat het tekort van dit jaar op afvalinzameling wordt opgevangen door een eenmalige greep uit de reserves van 426.000 euro. Komend jaar zou het tekort oplopen tot 6,5 ton als er geen hoger tarief zou worden doorgevoerd. Goijaarts: ,,We hebben met z'n allen afgesproken dat de afvalinzameling kostendekkend moet zijn. Ook is het zo dat burgers er voor kunnen kiezen om het vastrecht in tien termijnen te betalen.” 

Marktgelden blijven hetzelfde 

Meierijstad startte dit jaar met een nieuwe methode van afvalinzameling. Zo wordt restafval nog maar eens in de vier weken opgehaald en is het aanbieden van groente- en fruitafval voortaan gratis. Deze nieuwe wijze van inzameling leidt tot een veel betere scheiding van afval

De onroerend zaakbelasting stijgt in Meierijstad komend jaar met twee procent (indexering). De raad ging niet akkoord met nog eens twee procent extra stijging van de ozb. Grafrechten stijgen licht, marktgelden blijven hetzelfde. Voor bouwaanvragen zijn initiatiefnemers vanaf komend jaar meer geld kwijt; verzoekaanvragen om te bouwen stijgen van 605 naar 850 euro. 

Alle belastingwijzigingen in Meierijstad staan in december op de agenda van de gemeenteraad. 

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.