Volledig scherm
Loco-burgemeester Johan van den Brand hangt in oktober 2013 de ambtsketen om bij de kersverse nieuwe Haarense burgemeester Jeannette Zwijnenburg. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Alle inwoners uitgenodigd voor afscheid van burgemeester Zwijnenburg van Haaren

HAAREN - Het officiële afscheid van burgemeester Jeannette Zwijnenburg - Van der Vliet als burgemeester van Haaren heeft plaats op donderdag 10 oktober. Hiervoor zijn ook alle inwoners van de gemeente uitgenodigd. Dat is de uitdrukkelijke wens van de burgemeester, die een half jaar geleden door vier wethouders buitenspel werd gezet.

Zwijnenburg (61) werd in 2013 benoemd als burgemeester van Haaren. Het afgelopen half jaar was ze met ziekteverlof. Haaren raakte in februari in een korte bestuurscrisis toen de vier wethouders - van Progressief’96 en CDA - het vertrouwen in Zwijnenburg opzegden. Dat gebeurde tot ongenoegen van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk. Yves de Boer werd daarna tot waarnemend burgemeester van Haaren benoemd.

Zwijnenburg was vanaf 2007 namens de VVD zes jaar lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant en daarvoor even lang voor dezelfde partij gemeenteraadslid in haar woonplaats Woudrichem. Verder werkte ze in het pensioenadviesbureau van haar man. Bij haar vertrek uit Provinciale Staten ontving zij een koninklijke onderscheiding vanwege haar inzet in het openbaar bestuur.

Ontmoeting

Ondanks de controverse met de wethouders koos Zwijnenburg zelf voor een officieel afscheid. Ze wil de inwoners van de gemeente kunnen bedanken voor de samenwerking in de periode dat zij burgemeester was.

De bijeenkomst heeft plaats in het gemeentehuis van Haaren en duurt van 16.00 tot 18.00 uur. Er is geen strikt programma opgesteld. Burgemeester Zwijnenburg wil er een ontmoeting van maken met inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen, raadsleden en relaties. Ook (oud-)medewerkers van de gemeente zijn uitgenodigd.

Volgens een woordvoerster van de gemeente moet het een gezellig, informeel samenzijn worden, met een hapje en een drankje. Er zijn slechts twee sprekers: Jeannette Zwijnenburg en waarnemend burgemeester Yves de Boer. Het is niet bekend of de vier wethouders die Zwijnenburg op een zijspoor gerangeerd hebben ook uitgenodigd zijn.