Volledig scherm
Een van de zes alpaca's, die de show stalen. © Jeanne Bosmans

Alpaca's stelen de show op kribkesroute in Liempde

SCHIJNDEL - ,,Liempde is al weken bezig met de kerstsfeer en er staat weer een fantastische kribkesroute. Een blijk van saamhorigheid van de mensen in Liempde.” Aan het woord is wethouder Peter van de Wiel, die zondag de kerststallenroute in Liempde officieel opende. 

Volgens Anton van de Ven van de organisatie ligt de oorsprong van de kribkesroute in Epen in Zuid-Limburg. Daar zag Van de Ven tijdens een vakantie in 2010 zo'n route van 25 à 30 kerststallen. ,,Ik dacht toen meteen dat het leuk zou zijn om die in Liempde te realiseren." 

Door familieomstandigheden werd het plan uitgesteld, waarna de speciale route in 2012 van start ging met 50 stalletjes. Inmiddels uitgegroeid naar 230 kerststallen. ,,De grootste van Nederland", stelt Van de Ven. De routes worden aangegeven door bordjes met diverse kleuren aan lantaarnpalen die meteen de lengte van de routes aangeven: drie wandelroutes en een rolstoelvriendelijke route, eveneens voor kinderen. De route is open tot en met 6 januari.

Zorgzaam onder een dekentje

Bij café 't Huukske een grote stal, waarbij het kindje Jezus zorgzaam onder een dekentje ligt. Bij kinderopvang 'Het kleine grut' een compleet huisje. Achter het deurtje een kribbe met een engel, een herder en een blij kijkend schaap. Mét de schriftelijke uitnodiging om van de aanwezige verkleedkleren gebruik te maken om Jozef en Maria te spelen. Er is een teil met daarin de stal en een kerststal, geflankeerd door twee vrolijke kerstmannen. 

In de straat Den Achterhof een stal in een soort etalage en een stalletje als een vogelhuisje, compleet met versierd boompje en vuurkorfje. Bij een huis 'gluurden' twee kerstmannen en een kerstvrouw door het raam naar binnen. 

Zes alpaca's 

Maar ondanks de diversiteit aan stallen hadden de jeugdige bezoekers meer belangstelling voor de 6 aanwezige alpaca's van de Liempdse Alpacafarm van Helma en André van de Laar. De dieren liepen op verzoek van bezoekers mee langs de stalletjes. Delano (5) uit Sint-Oedenrode: ,,Ik vind ze zo schattig, vooral de geluidjes." Op verzoek doet de kleine man het geluid na. 'Grrrrrr...' Dan: ,,Ik vind de witte het mooiste, omdat die het kleinste is." De 8-jarige Naomi uit Veldhoven is het met hem eens.,,Die is zo schattig." Als Helma van de Laar vertelt dat 'die witte' graag kust, maakt Naomi daar meteen gretig gebruik van en geeft ze het beest een welgemeende smakkerd.

Volledig scherm
Een kribke © Jeanne Bosmans