Een groot deel van het historische deel van het voormalige seminarie Haarendael is in de as gelegd bij een grote brand eind augustis 2019.
Volledig scherm
PREMIUM
Een groot deel van het historische deel van het voormalige seminarie Haarendael is in de as gelegd bij een grote brand eind augustis 2019. © Marc Bolsius

‘Als Haarendael maar niet het beerputje van Oisterwijk wordt’

HAAREN - Nog even en dan moet duidelijk zijn of het vorig jaar afgebrande historische deel van landgoed Haarendael in Haaren gerestaureerd kan worden. Diverse constructeurs en een veiligheidskundige leggen namelijk de laatste hand aan een beoordeling van het complex. Dat stelt wethouder Harry van Hal van Haaren, namens de gemeente, eigenaar Wim Vugts, projectontwikkelaar Lithos en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).

Er ontstond vorige week commotie over Haarendael in de gemeenteraad van Haaren. Dat kwam omdat de gemeente een vergunning voor een forse uitbreiding van het aantal tijdelijke bewoners op Haarendael heeft afgegeven. Er mochten acht arbeidsmigranten op het landgoed wonen, ook ter bewaking ervan. Dat mogen er sinds 1 mei 45 zijn. Ze mogen in drie verschillende delen van het complex wonen, die alle volgens de gemeente brandveilig en goed bewoonbaar zijn.