Volledig scherm
Rapper Snelle (Lars Bos) uit Deventer. © FOTO HISSINK

Als Snelle zichzelf corrigeert, is dat nergens voor nodig

SCHIJNDEL - Er zijn weinig acts die om 14.00 uur 's middags de Roxy al vol krijgen, maar als rapper Snelle het podium betreedt, staat het publiek rijen dik op hem te wachten. Hij is "in je city als een kibbelingkraam", maar de jonge rapper staat zonder enige opsmuk voor zijn toehoorders. Zou hij tussen hen in staan, dan zou hij niet opvallen, met zijn grijze shirt en korte kapsel.

Goed, zijn hazenlip, die heeft niet iedereen. Maar Snelle heeft genoeg zelfvertrouwen en -spot om dat in een handelsmerk om te buigen, blijkt uit zijn raps: "Ik heb meer karakter in mijn bovenlip". Hij geeft alle diehard fans 10 seconden om naar voren te komen voordat hij aan een volgend nummer begint. De rapper doet zijn naam eer aan, en lijkt in het half uur waarvoor hij geboekt is zoveel mogelijk nummers te willen delen.

Schor

Niet dat hij ze afraffelt; in tegendeel. In zijn scherpe flow wordt geen enkel woord in overgeslagen, ondanks dat hij behoorlijk schor is en zijn stem soms overslaat. Het maakt bij Snelle niet uit, de performance van zijn puntig geschreven raps blijft ijzersterk. Waar veel collega's van hem tegenwoordig studio opnames afdraaien, en daar enkel nog wat ad-libs doorheen schreeuwen, laat hij zijn raps met een torenhoog zelfvertrouwen van zijn tong rollen.

Het publiek eet uit zijn hand, en die toewijding is verdiend. Alsof hij een orkest dirigeert, zo reageren ze op elke aanwijzing die hij geeft. "Ik wil een splitsing. Jullie gaan die kant op, jullie die kant", en hop, klaar is iedereen voor de moshpit op commando. Geen eindeloze opbouw, geen 'ik hoor jullie niet', alles valt direct op de juiste plek, en Snelle kijkt alsof dat volkomen vanzelfsprekend is.

Luie trucs

Dat is het niet. Snelle is een uitzonderlijk sterk live-performer in een generatie van rappers die steeds meer luie trucs van hun Amerikaanse evenknieën overnemen. Als hij backing vocalen nodig heeft, dan levert zijn DJ die, en samen houden ze de show daarmee spontaan en dynamisch. Gewoon een goede rapper en een DJ. Het blijkt nog altijd een ijzersterk recept, als die twee ingrediënten maar genoeg smaak hebben.

"Mogen alle lichten uit?", vraagt hij op een bepaald moment. "We gaan een emotioneel liedje spelen." Hij corrigeert zichzelf direct. "Spelen ook", klinkt het met een lach. "Alsof we met een band staan."

Die correctie is in zijn geval onnodig. Snelle mag best zeggen dat hij zijn liedjes speelt.

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."