Sanne van Loon uit Boxtel
Volledig scherm
Sanne van Loon uit Boxtel © .

Avans-studente Sanne uit Boxtel wil naar huis, maar hoe?

ZILINA/BOXTEL - Sanne van Loon uit Boxtel las dat Avans Hogeschool er alles aan doet om haar studenten terug te halen uit het buitenland wegens het coronavirus. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet, vertelt de 22-jarige studente Human Resource Management, die momenteel in een internationaal uitwisselingsproject zit in Zilina, Slowakije. 

Bellen, bellen en nog eens bellen. Met ambassades, ministerie van Buitenlandse Zaken, Avans Hogeschool en natuurlijk haar ouders. En niemand die haar kan helpen. ,,Er is zo veel onduidelijkheid. De ene instantie zegt dit, de andere dat. Ik krijg allerlei adviezen, maar niemand weet hoe het precies zit. De Nederlandse Ambassade in Oostenrijk weet wel dat er vrijdagmiddag om 17.00 uur een laatste vlucht vanuit Wenen naar Amsterdam gaat. Het probleem is dat ik geen vervoer heb naar de luchthaven. Alle internationale treinen en bussen rijden hier niet en taxi’s mogen geen mensen vervoeren.”

Niemand weet het

Sanne wil heel graag naar huis. En er zijn nog tickets. Maar niemand kan haar garanderen dat ze de grens overkomt. Er is een bevriende student die haar naar de luchthaven wil brengen met zijn auto.  ,,Maar ik weet niet wat er gebeurt áls ik Oostenrijk al binnenkom. Misschien moet ik meteen in quarantaine en dan zit ik daar vast.” Niemand weet het. 

De universiteit in Zilina zou iets proberen te regelen met een bus die studenten naar huis brengt. ,,Maar ook dat is nog heel onzeker. Eigenlijk is het alleen nog maar een plan. En dan is het nog de vraag óf de bus rijdt, wanneer en tot waar.”

Vreemde situatie

De onzekerheid is het ergst. ,,Avans doet haar best hoor, maar de school kan de ambassades niet benaderen voor mij. Dat moet ik zelf doen. Ik krijg wel veel advies en nummers die ik kan bellen. En dat doe ik dus de hele dag.”

Sanne had het zich heel anders voorgesteld. Ze is precies drie keer naar de universiteit geweest. Maar ze neemt niemand iets kwalijk. ,,Dat kan ook niet. Het is een vreemde situatie. Maar een beetje meer hulp vanuit Nederland zou fijn zijn.”