Bierbrouwers John en Han van Breugel van de Mieghelm Brouwerij geven uitleg bij de productie van 'Peerke's Blondje'.
Volledig scherm
Bierbrouwers John en Han van Breugel van de Mieghelm Brouwerij geven uitleg bij de productie van 'Peerke's Blondje'. © W Geurts

Biertje voor jubilerende scouting in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Komend voorjaar viert Scouting Petrus Donders in Sint-Michielsgestel haar 75-jarig bestaan. Reden, volgens de oudste speltak van de club - de plusscouts- om alvast van een eigen biertje te brouwen: ‘Peerke’s Blondje’. Bedoeld voor de vele gasten die de scouts bij de feestelijkheden gaan ontmoeten. 

Op een winterse zaterdagochtend staan de scouts en de twee brouwmeesters bij een grote koperen ketel met het bier in wording . In Sint-Michielsgestel, in de knusse Mieghelm-brouwerij.

,,Het is een idee van onze voorzitter Mathijs de Laat”, vertelt Bart Gallé, een van de tien plusscouts, zeg maar de ‘seniorentak’ van de jubilerende vereniging. ,,Om voor 23 mei een speciaalbiertje te brouwen voor ons jubileum.” 

Mieghelm Brouwerij

Iets eigens wilden de scouts, en dat is uit eigen dorp. Vrij logisch dat ze vervolgens aanbelanden bij de Mieghelm Brouwerij. Een piepkleine brouwerij, opgericht door smid Thijs van den Helm. Daar staat deze zaterdagochtend vrijwel de gehele speltak verzameld rond de biermeesters, vader John en zoon Han van Breugel (Thijs’ kleinzoon). 

Het tweetal, ook al met een historie bij de Gestelse scouting, verzorgt een levendige uitleg bij het procedé. Over de 550 liter water die al om half zeven ‘s ochtends in het vat is gegoten. John, die het vak van zijn zoon leerde (‘niet andersom hoor’, aldus pa), vertelt over het mout, het maisen, het zetmeel, over het filteren, het meten, het koken, de hop erbij voor de bitterheid, het koolzuurgas, het gisten, én het wachten.

Even wachten nog

,,En nu nog een weekje of zes wachten”, weet ook Bart Gallé inmiddels. ,,Dan is ons blondje klaar.” Honderd liter gaat op fust, dat aangeslagen zal worden bij de reünie. Voor de thuisdrinker of geïnteresseerde in collector’s items resteren dan driehonderd gebottelde flessen.

,,Dat moet het kostenplaatje dekken”, aldus Gallé. Het etiket dat hij toont, bevat het logo van de Scoutinggroep, Peerke’s Blondje, en Mieghelm uiteraard erop. En uiteraard de 8,5 procent alcohol die het natuurzuivere ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting bevat. ,,Het is trouwens maar één van de vele activiteiten die Petrus Donders ontwikkelt in het kader van het jubileum”, merkt Gallé op.