Bijna 3000 varkens omgekomen bij brand in Biezenmortel, drie stallen verwoest

VIDEO + UpdateBIEZENMORTEL - Bij de grote stalbrand van een agrarisch bedrijf aan de Winkelsestraat in Biezenmortel zijn enkele duizenden varkens omgekomen. Drie van de vier stallen, waar in totaal 3000 varkens zaten, zijn afgebrand. Slechts een enkel dier heeft het overleefd. 

Een dierenarts hield zicht op het welzijn van de varkens die de brand wel hebben overleefd. Een enkel dier stond buiten, maar het merendeel van de nog levende varkens stond in de vierde stal, die gespaard is gebleven. Omdat ook daar veel rook in is gekomen, is nog niet duidelijk of de dieren nog kwaliteit van leven hebben. 

Voor mensen in de omgeving was er een NL-Alert uitgegaan, omdat een grote rookwolk richting Udenhout trok. Bij de brand kwam een ongevaarlijke kunststoflucht vrij, die zelfs in Tilburg en Breda te ruiken is. 

Rond 22.00 uur kwam de gemeente met het nieuws dat de brand onder controle is. Van drie stallen is weinig meer over. Het nablussen duurde nog de hele nacht.

Stal niet in

Volgens de brandweer, die groots uitrukte, stonden er in de eerste brandende stal zo’n duizend varkens. ,,Voor hun eigen veiligheid gingen brandweermensen de brandende stal niet binnen.‘’

Rond 19.30 uur kwam de gemeente Haaren met een update. ,,Drie stallen kunnen als verloren worden beschouwd.” Het bedrijf heeft zo'n drieduizend varkens, die gehouden worden in vier stallen die aaneengeschakeld staan. Een van de vier stallen, waar ook varkens aanwezig zijn, lijkt gespaard gebleven. 

Kunststoflucht te ruiken in verre omgeving

Bij de brand kwam een lucht vrij die ruikt naar verbrand plastic. Zelfs in Tilburg en Breda was dit te ruiken. Daar kreeg de brandweer meldingen van binnen, maar die laat weten dat de lucht ongevaarlijk is. 

De rook trok urenlang richting Udenhout . Daarvoor heeft de Veiligheidsregio een NL-Alert uitgegeven. De rook hing laag vanwege mist en motregen. De Veiligheidsregio adviseerde aan de mensen in de omgeving Udenhout de deuren en ramen te sluiten. 

Vuur of stress

De duizenden varkens in de stallen hebben het waarschijnlijk niet overleefd. ,,Als ze niet omkomen door het vuur, dan wel door de stress”, laat de woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden-West Brabant weten. 

Het boerenbedrijf heeft vier stallen, waarvan er drie in brand stonden. De brandweer probeerde te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de andere stallen. Daarvoor werden aan het einde van de middag acht extra brandweerwagens opgeroepen. Maar het lukte niet om alles te sparen.

Asbest

Ook was er een Adviseur Gevaarlijke Stoffen opgeroepen om te controleren op eventuele vrijgekomen asbest. Daar worden metingen naar gedaan. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, laat de politie weten. 

Actieplan 

Vorig jaar woedden ook een aantal grote branden, waarbij meer dan 100.000 dieren omkwamen. GroenLinks pleit voor een Brabants actieplan, waarbij oude stallen opnieuw gekeurd moeten worden op brandveiligheid. 

Brand in stal en silo's in Biezenmortel.
Volledig scherm
Brand in stal en silo's in Biezenmortel. © Toby de Kort
Brand in Biezenmortel.
Volledig scherm
Brand in Biezenmortel. © Toby de Kort
Schuurbrand Biezenmortel
Volledig scherm
Schuurbrand Biezenmortel © Toby de Kort
Stalbrand Biezenmortel
Volledig scherm
Stalbrand Biezenmortel © Toby de Kort
Stalbrand Biezenmortel
Volledig scherm
Stalbrand Biezenmortel © Toby de Kort
Stalbrand Biezenmortel
Volledig scherm
Stalbrand Biezenmortel © Toby de Kort
Brand Biezenmortel
Volledig scherm
Brand Biezenmortel © BD
Schuurbrand in Biezenmortel
Volledig scherm
Schuurbrand in Biezenmortel © Toby de Kort