Volledig scherm
De boot van Fanvare Esch. © H Vdven

'Bloed, zweet en tranen' drijven over de Dommel

BOXTEL - "Welkom op de oevers van het Dommeltheater", zo heette de dorpsomroeper vanaf het eerste kleine bootje het toegestroomde publiek welkom. De vierde editie van de kleurrijke waterparade bood zondagmiddag het inmiddels vertrouwde beeld van zo'n vijftien drijvende theatrale pareltjes, zich voortbewegend op de stroming van de rivier. 'Bloed, zweet en tranen' was het centrale thema, dat opvallend vaak werd gelinkt aan oorlogen en veldslagen. 

De Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99 verbeeldde de slag om Boxtel in 1794 met honderden zelfstandig drijvende soldaatjes, die tussen alle boten door bewogen. Overeind blijven of sneuvelen, dat moest de vaartocht uitwijzen. Basisschool De Spelelier voer mee met een fraai bruggenbouwwerk waarmee de platgebombardeerde bruggen in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Twee meisjes in het wit symboliseerden midden op een voor de gelegenheid gebouwde brug de hereniging van gezinnen. Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel liet de tegenstelling zien tussen vrijheid in 1945 en vrijheid anno nu. Een wanhoopskreet om wifi maakte eenvoudig maar pijnlijk duidelijk dat de tijden veranderd zijn.

Stichting Dommeltheater streeft ernaar om groepen uit zoveel mogelijk gemeenten die aan het riviertje grenzen mee te laten varen. Zo was er dit jaar een boot uit de stad Peer in België, daar waar de Dommel ontspringt. Een klassieke gitarist vertolkte samen met een danseres de stadshymne van Peer: 'Song of Hope'.