Boeren rond Margriet slaan duurzame weg in: ze luiden de klok als er straks pieren in de grond zitten
HAAREN - 22 hectare aan pachtgronden van de gemeente Haaren ondergaan een ware metamorfose. Waar nu op het klapzand nog veelal maïs staat wordt kruidenrijk grasland gezet. En de akkers krijgen bloemenranden voor insecten en vlinders.
Delen per e-mail
Terwijl honderden boeren weer naar Den Haag trokken om te protesteren tegen de stikstofplannen, liep het in Haaren gisterochtend héél anders. Een stuk of zestien agrariërs reden samen naar D’n Dries in Drunen om daar samen met de gemeente Haaren en Vught handtekeningen te zetten onder een nieuw pachtcontract. Voortaan huren ze voor de duur van zes jaar hun pachtgronden. Daardoor kunnen ze veel meer investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de grond.
Korting op pachtgrond in ruil voor andere aanpak
De melkveehouders en akkerbouwers krijgen een korting van 200 euro op hun pachtgrond als ze in ruil daarvoor de bodem flink verbeteren. Dat betekent dat ze maïs verruilen voor tenminste drie jaar kruidenrijk grasland op de gehuurde landbouwgrond. Ze krijgen nog eens 200 euro korting als ze ook nog vijf tot vijftien procent van de randen van de akkers inzetten voor het inzaaien van bloemenrijk kruidenmengsel. Goed voor de insecten, vlinders en vogels.
We verwachten dat dit als een olievlek gaat werken
Wethouders Carine Blom en Martien Vromans van Haaren begeleiden het pachtproject van de Margriet. ,,We verwachten dat dit als een olievlek gaat werken. Deze agrariërs zoeken de duurzaamheid op. Het vormt een mooie proeftuin die ook andere agrariërs zal aansteken. Zo kunnen ze leren van elkaar”, zegt Carine Blom.
Meer investeren in bodem in gebied met droog klapzand
Martien Vromans vult aan: ,,Lang geleden kwam er het burgerinitiatief voor een zonneweide op de Margriet met zonnepanelen. Later veranderde dat in een voedselbos en recreatie. Maar er zitten natuurlijk ook boeren in dit gebied met pachtgronden. Zo raakten we met de agrariërs aan de praat. En daar is dit hele mooie plan uitgekomen. Zes jaar pacht, meer investeren in de bodem op dit droge klapzand. Door als gemeente Haaren en Vught daar ook mee op te investeren, kunnen de boeren ook hun eigen bedrijfseconomische plan trekken.”
Tekst loopt door onder de foto
Laurens en Ria Klerks maken als akkerbouwer gebruik van de pachtgronden. Ze wonen op Hoef ten Halve en runnen aspergekwekerij De Margriet. ,,Fijn dat we als agrariërs deze pachtgronden kunnen blijven gebruiken. Er verdwijnen steeds meer gronden voor andere doeleinden. Voorheen hadden Ria en ik een melkveehouderij. We zijn omgeschakeld naar boomteelt in combinatie met asperges kweken. Een mooie combinatie op droge zandgronden. En wij hebben verstand van het verbeteren van de bodem. We doen dus graag mee in dit project.”
Als er pieren worden gevonden, dan luiden we de klokken
Evert Prins is van het Louis Bolk Instituut, een onderzoeksinstituut dat speciaal voor de landbouw onderzoek doet naar onder meer verbetering van de bodem. ,,Als de boeren hier vroeger een pier vonden op het droge klapzand, dan werd bij wijze van speken de klok geluid. Door het landbouwgebruik nu aan te passen, gebeurt er al veel met de bodem. Drie jaar kruidenrijk grasland in plaats van elk jaar maïs doet al heel veel. Luzerne inzaaien kan ook. Dat lijkt op klaver en is een goed veevoer. Dat verbetert de bodemstructuur aanzienlijk en houdt ook veel meer vocht vast.”
Veel meer organische stof in bodem bij kruidenrijk grasland
Het Louis Bolk Instituut begeleidt de boeren bij de nieuwe, duurzame manier van landbouw en akkerbouw in De Margriet. Om de zoveel tijd wordt ook gekeken wat er goed gaat en waar het nog beter kan en er wordt gekeken wat dit nieuwe systeem oplevert voor de natuur. ,,Deze manier van werken levert veel meer organische stoffen in de bodem op. Het houdt water vast en voedingsstoffen spoelen zo niet snel van de akker de sloot in. Dan gaan we straks volop pieren vinden. En gaan we zeker de klok luiden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Puck, de allereerste baby van Haaren in Oisterwijk, krijgt een rompertje van de burgemeester
HAAREN - Puck Jeanny Maria van de Langenberg mag zich de allereerst Haarenaar van de nieuwe gemeente Oisterwijk noemen. Dat is een felicitatie waard, meende burgemeester Hans Janssen. -
Bouw van de woonwijk ‘Lindenlust’ in Boxtel komt nu echt op stoom: monumentale bomen gekapt
Projectontwikkelaar Dura Vermeer hoopt ook binnen nu en enkele weken het archeologisch onderzoek dat loopt te hebben afgerond en de panden op het terrein die overeind blijven (zoals het oude hoofdgebouw) asbest vrij te hebben gemaakt. -
Gratis voor abonnees
Lees de krant online
-
‘Eerste ronde’ kaarten Paaspop binnen twintig minuten uitverkocht
SCHIJNDEL - De trits kaarten die zaterdag om 11.00 uur voor Paaspop in de verkoop gingen, waren binnen twintig minuten uitverkocht. -
PREMIUM
Waar blijven al die woningen voor de Polen en andere arbeiders?
VEGHEL/SCHIJNDEL - Binnen drie tot vijf jaar 2000 à 2500 verblijfsplaatsen van de grond krijgen voor arbeidsmigranten in de gemeente Meierijstad, dat was het doel in juni 2019. Bijna twee jaar verder zijn de Polen, Roemenen en andere arbeiders van over de grens nog weinig opgeschoten. ,,We hadden het graag sneller zien verlopen.”
-
PREMIUM
Brabant gaat coronacrisis te lijf: investering van 330 miljoen euro
DEN BOSCH - Brabant trekt de knip om coronaleed te verzachten. De provincie en twaalf grote gemeenten hopen daarvoor 330 miljoen euro bij elkaar te krijgen. Het geld is onder meer bedoeld voor het ventileren van scholen, het reanimeren van binnensteden en het omscholen van mensen die door corona zonder werk zitten. -
PREMIUM
Rijdt het doorgaande verkeer in 2040 nog steeds door het dorp Boxtel?
BOXTEL - Zeker, Boxtel heeft oog voor de ontwikkeling van het verkeer in de toekomst. Richt het vizier daarvoor zelfs op 2040. Maar wel met de grote projecten waartoe is besloten als fundament. Dat is waarmee de nieuwe verkeerswethouder Fred van Nistelrooij aan de slag gaat. -
PREMIUM
Zorgappartementen voor ouderen op plek van Huize Overberg
SINT-MICHIELSGESTEL - Vrijborg Vastgoedontwikkeling heeft ideeën op papier gezet om de oude villa Huize Overberg aan de Nieuwstraat in Sint-Michielsgestel, een huis uit 1970, te slopen.