Volledig scherm
De infobijeenkomst over en voor ouderen. © Noor Reigersman

'Bouw waar ouderen graag willen wonen'

BOXTEL - De Boxtelse informatiebijeenkomst over wonen, leven en zorg van ouderen, georganiseerd door de werkgroep Woonwensen van de Coöperatie Ouderen in Regie in Oprichting, leverde gisteravond nuttige tips op. Met het advies aan de gemeente: ga aan de slag.

Geef projectontwikkelaars niet te veel macht en maak voorzieningen op 'pantoffel- of rollatorafstand'. Dat waren enkele suggesties van bezoekers tijdens de drukbezochte bijeenkomst in Zorgcentrum Elisabethsdael. 

Do’s-and-dont’s

Na de lezing van Tinie Kardol over een 'leeftijdsvriendelijke gemeente', nam Jac Nouwens van Ouderen in Regie het woord. ,,Ik heb veel informatie uit het Tabellenboek van de GGD, met do's-and-dont's." Nouwens pleitte onder meer voor een beter vervoer voor ouderen. ,,De voorzieningen moeten bereikbaar zijn, anders hebben ze geen zin."

Nouwens daagde verder de gemeente Boxtel uit om het seniorenbeleid beter op de kaart te zetten. ,,Senioren worden nu maar één keer genoemd in de Kadernota 2020-2023." 

Moeilijke markt

Op de vraag waarom er te weinig bouwplannen voor senioren zijn, antwoordde wethouder Peter van de Wiel: ,,Het is een moeilijke markt, omdat de wereld snel verandert. We moeten nu bouwen in een communityachtige omgeving. Ik stel de projectontwikkelaars regelmatig voor om met de ouderenorganisaties en woonconsumenten te gaan praten."

Regie

Die opmerking viel nie goed bij sommige aanwezigen, zoals werd verwoord door voormalig architect Piet Snijders: ,,De gemeente moet de regie terugpakken, samen met de wooncoöperatie en ouderenorganisaties." 

En dat de woonwensen van ouderen nu niet duidelijk zijn, is volgens Rikie van Amelsfort op te lossen: ,,Zorg voor een beter woonwensenonderzoek, dan kom je te weten wat ze willen." Annelies Kint van St. Joseph deed een duit in het zakje: ,,Bouw op de plaats waar ouderen graag willen wonen. Altijd in combinatie met voorzieningen."