Volledig scherm
De panden aan de Hertog Jan II-laan in Schijndel waar nieuwbouw is gepland. © Robèrt van Lith/BD

Bouwplan in Schijndelse wijk Hoevenbraak moet opnieuw

SCHIJNDEL - Te stedelijk en niet passend in de omgeving. Die omschrijvingen geeft de welstandscommissie van Meierijstad aan een bouwplan voor tien appartementen in de Schijndelse wijk Hoevenbraak. 

De boodschap was helder. Het plan op de huidige locatie van drie leegstaande winkels en drie bovenwoningen aan de Hertog Jan II-laan 40 A, B en C en 42 A en B moet opnieuw. ,,Uw opdrachtgever was veel te ambitieus met de wens voor tien appartementen op deze plek", zei voorzitter Will Peters van de welstandscommissie in de richting van bouwkundig ingenieur Frans van de Veerdonk. Hij ontwierp het schetsplan in opdracht van de gebroeders Den Ouden uit Schijndel, die al meerdere bouwplannen in hun dorp realiseerden. Het ontwerp gaat uit van drie woonlagen, terwijl het er nu twee met een kap erboven zijn. 

Quote

Dit kun je niet maken, het is veel te groot en te stedelijk voor deze locatie

Will Peters , Welstandscommissie Meierijstad


Peters was duidelijk in zijn commentaar: ,,Ik heb hier echt moeite mee. Dit kun je niet maken, het is veel te groot en te stedelijk voor deze locatie.” Zijn collega Berry Hurkmans had ook een advies: ,,Zoek het dorpse karakter op.”
Volgens beide leden van de commissie valt het bouwplan tegenover de voormalige Pauluskerk uit de toon in dit deel van de Hertog Jan II-laan. ,,Als het plan je het hele rijtje zou ontwikkelen, zou je meer kans maken”, aldus Peters. Volgens Van de Veerdonk is dat niet mogelijk omdat andere eigenaren hun pand niet willen verkopen. 
Pas nog ging Meierijstad akkoord met een bouwplan op de hoek: op de locatie van de panden Hertog Jan II-laan 38 en Plataanstraat 40. Hier komen vijf kleine startersappartementen. De bouw hiervan is nog dit jaar gepland.