Volledig scherm
Burgemeester Mark Buijs voorspelt dat Boxtel volgend jaar minder hoog staat op de lijst van gemeenten met de meeste criminaliteit. Nu staat Boxtel op plaats 86. © copyright Marc Bolsius

Boxtel is een stuk veiliger: minder misdaad in eerste helft 2017

BOXTEL - Al jaren prijkt Boxtel hoog op allerlei misdaadlijstjes, vergeleken met andere Brabantse dorpen. Maar de ommekeer is ingezet. Dat stelt burgemeester Mark Buijs op basis van actuele politiecijfers over criminaliteit in zijn gemeente.

Boxtel steeg in de afgelopen drie jaren van plaats 126 naar 86 op de AD Misdaadmeter. Daarmee heeft Boxtel de twijfelachtige eer tot de crimineelste dorpen van Brabant te behoren, als tenminste alleen de kale cijfers gelden. Buijs nuanceert die: ,,Wij hebben onze inwoners sterk gestimuleerd om criminele feiten, overtredingen en overlast te melden. Daarmee doen we het slechter op de lijstjes, maar kan de politie wel haar werk beter doen en wordt Boxtel dus ook veiliger".  

Quote

We willen dat Boxtel een fijne, veilige gemeente is om in te wonen.

Mark Buijs, burgemeester van Boxtel

Hoewel Buijs aangeeft niet in paniek te zijn van 'slechte' scores in de Misdaadmeter en andere criminaliteitsstatistieken, is hij verheugd dat in Boxtel inmiddels 25 procent minder misdrijven zijn geturfd: 622 misdrijven in de eerste helft van 2016 en 473 in de eerste zes maanden van 2017.  

De burgemeester voorspelt dat Boxtel volgend jaar minder hoog staat op de jaarlijkse Misdaadmeter en in andere criminaliteitslijstjes. ,,Maar dat is niet ons doel. We willen dat Boxtel een fijne, veilige gemeente is om in te wonen. Omdat we hier voor elkaar zorgen." Maar hij waarschuwt ook: criminaliteit is nooit helemaal uit te bannen.

Lees een uitgebreid interview met burgemeester Mark Buijs over criminaliteit in Boxtel in de editie Meierij van het Brabants Dagblad van zaterdag 22 juli. 

Lees ook: Boxtelse drugsdealer op heterdaad betrapt