Straatnaambord Boxtel
Volledig scherm
Straatnaambord Boxtel © BD

Boxtel kiest voor brouwershistorie met nieuwe straatnamen

BOXTEL - Met het kiezen van nieuwe straatnamen in de nog te bouwen wijk Achter den Eijngel in Lennisheuvel heeft het gemeentebestuur zich laten inspireren door het brouwersverleden.

Boxtel is van oudsher een brouwersdorp. En met het kiezen van de namen van de straten in de nog te bouwen wijk Achter den Eijngel in Lennhisheuvel koestert het gemeentebestuur die traditie. Want ook in dat dorp werd in het verleden, bij Herberg Den Engel, bier gebrouwen. De wijk van circa tachtig woningen aan de zuidkant van Lennisheuvel kent daarom straks straatnamen als Gerst, Hop, Gruit, Spelt en Gagel. De ontsluitingsweg zal Brouwerslaantje worden gedoopt.

Jorishof

Vanwege een aantal bouwplannen die de gemeente op korte termijn hoopt te realiseren, zijn ook voor andere plekken alvast straatnamen gekozen. Zo zullen de 24 woningen in het plan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg worden gebouwd aan het Jorishof. Een nieuwe straatnaam die is gekozen vanwege de vroegere aanwezigheid van Joris Meubelen op deze plek. Een verzoek van de kleinzoon van de eigenaar Joris Ninaber van Eijben is daarmee door het gemeentebestuur ingewilligd. Dat ondanks het feit dat Boxtel al een Sint Jorishoef (in het buitengebied) en een Sint Jorisstraat (Selissenwal) heeft. En een van de regels bij het bedenken van nieuwe straatnamen is dat ze niet te veel mogen lijken op al bestaande. ,,Door het ontbreken van het voorvoegsel Sint onderscheidt Jorishof zich voldoende van de bestaande namen”, oordeelt het college.

Petershof

Bij de Schijndelseweg komen aan het Petershof acht nieuwe woningen. Voor die naam is gekozen vanwege de vroegere aanwezigheid van het restaurant Peters Hoek (eigenaar Peter Fernhout) op die plaats. De bouwplannen aan de Vendelstraat in Liempde komen aan de Pastorietuin. Logisch omdat de elf woningen ook in de voormalige pastorietuin aldaar worden gebouwd.

Op verzoek van de stichting Kèk Liemt zal de naam van het zandpad De Speet veranderen in 't Coot. Historisch gezien meer verantwoord, ook omdat in 2018 hier contouren zichtbaar zijn gemaakt van de voormalige hoeve 't Coot. Het doorgaande fietspad bij tennisvereniging Merletten krijgt de naam Merlettenlaan. Daarmee willigt de gemeente een vraag in van het bestuur van de vereniging vanwege het 50-jarig bestaan van de club dit jaar.