Boxtel stimuleert met een dikke laag hagelslag bewustzijn

videoBOXTEL - De taart van Jasmijn (6) ziet er kunstzinnig uit, als een minimalistisch stilleven van twee halve schijven ananas, afgewerkt met een bescheiden hoeveelheid hagelslag. Verantwoorde hagelslag welteverstaan. 

Zaterdagochtend werden in Spiegeltent Bon Salon, opgesteld in het park van Kasteel Stapelen, taarten versierd met Fairtrade producten. Onder de naam Heel Boxtel Bakt konden kinderen de honderd beschikbare taartbodems decoreren met fruit, smeersels en andere zoetigheden. Stuk voor stuk 'eerlijke producten', gesponsord door een lokale supermarkt.

Bewustwording of banaan

Op deze manier wil de Fairtrade Groep Boxtel het belang van eerlijke handel in een duurzame wereld onderstrepen. ,,We benadrukken de waarde van Fairtrade-producten", aldus voorzitter Arjen Witteveen. ,,Hopelijk leidt deze activiteit bij jonge kinderen op een speelse manier tot wat eerste bewustwording over eerlijk eten." Wanneer aan de vijfjarige Lars echter wordt gevraagd of hij weet waarom zijn taart bijzonder is, wurmt hij zijn vinger tussen de twee lagen en antwoordt: ,,Omdat daar nog banaan tussen zit."

Volledig scherm
Eerlijk smeren en smullen in Spiegeltent Bon Salon tijdens Heel Boxtel Bakt. © Hettie van der Ven

Loop is er nog niet helemaal

Terwijl leden van The Star Company vrolijk zingen over het beste uit jezelf halen, proberen organisaties als de Vincentiusvereniging en Just Fair! wat spullen te verkopen. ,,Maar we zitten hier ook om aandacht te vragen voor onze winkel", aldus Ria Boleij, vrijwilligster van Just Fair!, voorheen de Boxtelse wereldwinkel. ,,We zitten tegenwoordig in de bibliotheek en zijn iedere dag geopend, maar de loop naar ons toe is er nog niet helemaal."


De kinderen scheppen met een spatel een enorme schep mousse - vanille of framboos - uit een kom om deze vervolgens geconcentreerd naar de andere kant van de tafel te transporteren, waar hun taartbodem staat te wachten. Best vaak gaat het goed... 

Stijgende lijn in eerlijke producten

Johan van den Biggelaar, beleidsmedewerker duurzaamheid en klimaat van de gemeente, kijkt geamuseerd toe.  ,,Sinds november 2013 is Boxtel officieel een Fairtrade Gemeente. Met weinig middelen proberen we onze inwoners bewust te maken van eerlijke handel. We stimuleren bedrijven, sportclubs en buurthuizen bijvoorbeeld om Fairtrade producten te gebruiken. Ook tellen we jaarlijks de hoeveelheid eerlijke producten in de lokale supermarkten. Daar zit duidelijk een stijgende lijn in." 

Waarde van de taart

Of de teler van de ananas op haar taart wel een nette prijs heeft gekregen, daar is Amy (8) nog niet zo mee bezig. Verlangend kijkt ze naar haar door de frambozenmousse knalroze exemplaar, voorzien van een massieve deklaag hagelslag. Witteveen:,,Ik hoop dat er straks bij het aansnijden aan de keukentafel door de ouders een beetje toelichting wordt gegeven over de waarde van de taart voor iedereen."

Volledig scherm
Er kan nog wat meer hagelslag bij zo te zien. © Hettie van der Ven