Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Boxtel wil meer, maar vóóral jonge vrijwilligers

BOXTEL - Hoe krijg je meer vrijwilligers, en vooral jonge vrijwilligrs, in beweging? De gemeente Boxtel en ContourdeTwern hebben samen een nieuwe campagne ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen.

Quote

Vrijwilli­gers­werk heeft een nog wat stoffig imago

Atie Theunissen, ContourdeTwern

Een beetje stoffig is het wel, dat vrijwilligerswerk. En dat moet veranderen, zo vinden ze in Boxtel. ,,Een eigen identiteit, een nieuw imago. Want vrijwilligerswerk heeft een nog wat stoffig imago. Ook jongeren en nieuwkomers moeten worden aangesproken door de campagne en de site. Nu zijn vrijwilligers vaak zestigplussers, terwijl veel dertigers en veertigers ook vrijwilligerswerk doen, voor hun vereniging of sportclub. Zij herkennen zichzelf niet in het huidige profiel van de vrijwilliger. Maar ze zijn het wel’’, aldus Atie Theunissen van het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern.

Campagne gestart

Om het vrijwilligersbeleid van de gemeente zichtbaarder te maken, is de campagne Doe je goed! gestart. Op 3 oktober gaat ook de website, vrijwilligersboxtel.nl, onderdeel van de campagne, online. ,,De campagne en de site vormen het eerste uithangbord van de Uitvoeringsagenda Vrijwilligersbeleid 2018-2022’’, zegt Theunissen. ,,De leus Doe je goed! werkt twee kanten op. Het doet je goed: je krijgt voldoening door vrijwilligerswerk. En de andere kant: je doet goed voor de Boxtelse samenleving.’’ Het doel is om met deze campagne en de site de rol van de vrijwilliger meer status en aandacht te geven. Vrijwilligers verdienen een eigen platform en een eigen campagne.

Ambassadeurs

Vijf ambassadeurs dragen de campagne. Ze zijn alle vijf afkomstig uit verschillende organisaties, hebben verschillende achtergronden en zijn verschillend van leeftijd. Ze zijn prominent in beeld, er komen interviews en ze gaan columns schrijven over hun ervaringen. ,,Er zijn al meer gemeentes met een vergelijkbare aanpak en het wordt door veel jongeren als heel positief ervaren’’, verklaart Theunissen. ,,Op de site wordt de vraag om vrijwilligers gezet, het aanbod gebeurt vervolgens anoniem. Het balletje gaat dan rollen. Het platform is voor álle vrijwilligers bedoeld, ook voor mensen die buiten allerlei instanties om vrijwilligerswerk verrichten.’’

Dringend

Dat er dringend meer vrijwilligers nodig zijn, wordt benadrukt door wethouder Marusjka Lestrade. ,,Er kan steeds minder worden gevraagd van de overheid en van professionele organisaties. Zonder vrijwilligers en mantelzorgers kunnen we de samenleving niet overeind houden.’’