Volledig scherm
Vierdaagse © N Reigersman

Boxtel zwaait zijn Vierdaagselopers uit bij gemeentehuis

BOXTEL - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse werden gisteravond 'uitgezwaaid' op het gemeentehuis, met muziek van d'n Indenklocht. Degenen die voor het eerst, of voor het eerst vanaf Boxtel liepen, kregen een shirt met daarop 'Boxtel loopt uit'. 

"Het zijn dezelfde als vorige jaar", aldus wethouder Herman van Wanrooij. "We zitten in een bezuinigingsronde, dus nieuwe zitten er niet in." Voor Ilona van den Brand (31) was het de allereerste keer dat ze meeliep. "Vorige jaar heb ik mijn oom en tante binnengehaald bij de finish. Dat vond ik zo leuk dat ik hem nu zelf loop. De veertig kilometer." 

Strategieën

Ook Ans van Dongen (61) gaat veertig kilometer lopen. "De eerste vijf keer heb ik vijftig gelopen, en dit is nu de vijfde keer dat ik de veertig loop. Ik ben heel gemotiveerd. Als ik iets doe, dan ga ik er ook voor honderd procent voor. Ik loop de eerste twintig kilometer aan een stuk door en dan hou ik een paar keer tien minuten pauze." 

Een heel andere aanpak heeft Toon van den Dungen (73). "Ik loop de dertig - in mijn eentje - en doe er de hele dag over. Onderweg genieten van de muziek en ik maak her en der een praatje. Een halfuur voor de sluiting kom ik binnen." Van den Dungen oefent niet speciaal voor de Vierdaagse. "Nee, ik loop het hele jaar door, elke week veertig kilometer. Een maand voor de Vierdaagse loop ik iets meer, zo'n twee tot drie dagen achter elkaar twintig kilometer. Ik heb nooit spierpijn en blaren."